TRT Payı Nedir?

TRT katkı payı vergisi Enerji bakanının açıklamaları doğrultusunda bazı yerlerden kaldırıldı. Peki, TRT payı nedir?

02.11.2021-09:55 - (Son Güncelleme: 22.12.2021-08:56) TRT Payı Nedir?

Özellikle elektrik faturalarında görülen TRT payı vergisi sürekli tartışmalara neden oluyor. En son Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TRT Katkı Payı hakkında yaptığı açıklamalarla TRT katkı payını yine gündeme taşıdı. Peki, TRT payı nedir? TRT payı ne zaman alınmaya başladı?

TRT PAYI MECLİSTEN GEÇTİ

TRT payının meclisten geçmesi için yapılan oylama sonuçlandı. 317 milletvekilinden 294'ü kabul etti, biri ret, 21'i çekimser oyu verdi. Elektrik enerjisi satışı üzerinden TRT payı böylece kaldırılmış oldu. 

TRT PAYI KALKIYOR

Yeni gelen yasa çıkmasıyla birlikte belli kilovatsaat altında elektrik tüketen hanelere daha az elektrik faturası gelecek. Aylık belirli bir sınıra kadar tarifeler düşük tutulacak. Elektriği tasarruflu kullananlar belirli vergilerden muaf tutulacak. TRT payı ve enerji fonu bu sayede az elektrik kullanan hanelerin faturalarına yansımayacak.

TRT PAYI NEDİR, NEDEN ALINIYOR?

TRT payı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun giderlerinin karşılanması amacıyla elektrik tüketicilerinden dolaysız olarak tahsis edilen bir vergi türüdür. TRT’nin en büyük gelir kaynaklarından biri olan TRT payı, faturada vergilerin yazdığı alt kısımda ödendiği miktar gösterilir. TRT payı kanunen tanındığı için zorunludur. 

TRT KATKI PAYI NERELERDE VAR?

TRT katkı payı elektrik faturaları harici:

- Elektrik enerji hasılatı

- Radyo ve televizyon

- Radyo ve televizyon yoluyla yapılan reklamlar

- Radyo ve televizyonla ilgili yapılan her türlü ticari işlemler

- Film, bant, plak ve dergi gibi ürünlerin yapımında, yayınında ve satışında bulunur.

TRT PAYI KANUNU HANGİSİDİR?

TRT payı, 3093 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu ve 5784 sayılı Elektrik Piyasası kanununun 11. maddesiyle tanınmıştır ve TRT katkı payının verilmesi zorunludur.


TRT PAYI İADESİ YAPILIYOR MU?

TRT katkı payı iadesi yapılamaz. TRT katkı payının elektrik faturalarına yansıması kanunen zorunludur. TRT payına itiraz etme hakkı her vatandaş için var olsa da Hakem Heyetlerinden olumlu sonuç çıkmıyor.

TRT KATKI PAYI NE ZAMAN ALINMAYA BAŞLADI?

TRT katkı payı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun giderlerini karşılamak için 12 Aralık 1984’ten beri vatandaşlardan alınmaktadır. 2020 yılında TRT, elektrik faturalarında bulunan TRT payından toplam 1 milyar Türk lirası topladı. TRT payı 2019’a göre yüzde 31 artmış durumda. 

ELEKTRİK TRT PAYI KALKTI MI? 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TRT payının tarımsal sulama abone grubundan kaldırılacağını, bu taslağın Meclis’e gönderildiğini açıkladı. Böylece TRT payı tarım bölümünden kaldırılmış oldu. TRT payı konut elektrik grubunda hala varlığını sürdürüyor. TRT katkı payı vergisi tartışmaları bu kışın daha da artacak gibi. 2021 sonunda TRT payının 2021 yılında ne kadar alındığı açıklanacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal