Doğada kendiliğinden yetişen bu bitki kalbin sıkı dostu!

Geleneksel tıpta kalp ilacı olarak kullanılan alıç bitkisi ülkemizde de yetişiyor. Meyve verebilen bir bitki olan alıcın faydaları ise bin derde deva.

15.08.2022-12:05 - (Son Güncelleme: 15.08.2022-12:05)

Alıç şehirlerde yaşayanlar tarafından pek bilindik olmasa da köyde hala toplanmaya devam ediyor. Alıç geleneksel tıpta kalp ilacı olarak adlandırılıyor. Birçok faydası bilimsel çalışmalar ile kanıtlamış bu bitki doğada kendiliğinden yetişebiliyor. Peki ya faydaları neler?

Alıç bitkisinin faydaları

Yapılan bazı araştırmalara göre alıç, kalp yetmezliği ilaçları ile aynı etkilere sahip. Kalp krizi riskini azaltıyor, yüksek tansiyona iyi geliyor, hücresel yaşlanmanın önüne geçiyor, güçlü bir antioksidandır, bağışıklığı güçlendirip, vücut direncini de arttırır, ani kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklardan vücudu koruyor, kalp üzerindeki etkileri saymakla bitmeyen alıç, aynı zamanda kalp ritminin düzenli bir şekilde devam etmesini sağlıyor, göğüs ağrılarına engel oluyor, damarlardaki kan akışının düzenini korumada etkili olduğu için dolaşım sistemine fayda sağlıyor, kan akışında sağladığı bu düzen sayesinde yüksek tansiyon sorununu en aza indiriyor, sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında etki göstererek stres ve uykusuzluk sorunlarının aşılmasında oldukça etkili oluyor, yine antioksidan özelliği sayesinde alıç, vücutta idrar söktürücü etki yaratıyor. Bu sayede idrar yolları ile ilgili rahatsızlıkların önüne geçiyor, kan dolaşımını düzenlemesi sayesinde beynin çalışmasını da sağlıklı hale getiriyor ve bu sayede hafızayı güçlendiriyor, alıç meyvesinin içinde bulunan tanenler, ishale karşı hızlıca iyileştirici etkiler gösteriyor.

Alıç nasıl kullanılır?

Alıç nasıl kullanılır?

Alıç, meyve şeklinde doğrudan tüketilebileceği gibi kurutulmuş hali ile de çay yapılarak tüketilebiliyor. Ayrıca  kurutulmuş yapraklarıyla da çay yapılabilen alıç, bitkisel ilaçların yapımında da sıklıkla kullanılıyor. Alıcı, reçel ve marmelat haline getirilerek tüm yıl sofralarından eksik etmeyenlerin sayısı da çok denilebilecek kadar fazla. 

Alıç bitkisinin zararları var mı?

Alıç bitkisinin düzenli kullanımından doğacak kesin bir zarar söz konusu olmazken kalp ve damar rahatsızlığı olanların alıç tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor. Çünkü faydalarında da saydığımız gibi alıç, kalp üzerinde çok etkili bir bitki. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadığı sürece kalbiyle ilgili sıkıntılı olanların dikkatli olmasında fayda var. Aynı şekilde hamilelik döneminde olan kadınların da tüketmeden önce mutlaka doktorlarına başvurması gerekiyor elbette.

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal