Diyabetlilere Müjde! Gluten Oranı En Düşük Besin

Sıklıkla ‘şeker hastalığı’, olarak söylenen diyabet genellikle kalıtımsal ve çevresel etkenlerin birleşimi ile oluşur. Beslenmenin çok önemli olduğu bu hastalıkta glutensiz beslenme çok önemlidir. Glutensiz beslenmenin zorluğuna artık yeni bir çözüm bulundu. İşte gluten oranı düşük olan besin...

24.08.2020-15:52 - (Son Güncelleme: 24.08.2020-15:43) Diyabetlilere Müjde! Gluten Oranı En Düşük Besin

Kandaki şekerin düzenlenmesinde rol oynayan hormonlardan en önemlisi, pankreas tarafından salgılanan insülin hormonudur. Şeker Hastalığı insülin hormonun eksikliği veya etkisizliği sonucu oluşan ömür boyu süren bir hastalıktır. Şeker hastalığında da uyulması gereken birçok medikal tedaviye ek olarak tek tedavi yöntemi uzman hekim kontrolünde yapılan şeker, nişasta ve gluten içermeyen besinlerle beslenecekleri diyet programlarıdır.

DİYABET BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Hem Tip 1 diyabet hem de Tip 2 diyabet aynı uyarı işaretlerinden bazılarını paylaşırlar. Bunların arasında başta normal öğünlerin tüketilmesine rağmen hissedilen açlık ve yorgunluk gelmektedir.
  • Hücrelerin glikoz almak için ihtiyaç duyduğu insülin vücut tarafından yeterli oranda üretilmezse veya hücreler vücudun ürettiği insüline karşı direnirse, glikoz alamayacağı için enerji kazanamaz. Bu da kişiyi normalden daha aç ve yorgun hissettirir.
  • Aşırı miktarda idrar üretimi de diyabetin akut belirtilerinin başında gelir. Bu durum hiperglisemiden kaynaklanır. Aşırı idrar üretimini dengeleme çabasının bir sonucu ve diyabetin bir başka belirtisi de susama ve günlük sıvı tüketimi ihtiyacının artmasıdır.
  • Vücut var olan sıvıları idrar ile uzaklaştırdığından, kalan faaliyetleri için çok daha az su ayırabilir. Buna bağlı olarak ağız kuruluğu ve kuru kalan ciltte kaşıntı hissi olabilir.
  • Vücuttaki sıvı dengelerindeki değişiklik, göz lenslerinin şişmesine sebep olabilir. Şekli değişen lensler ise doğru odaklanmakta güçlük çekecek ve bulanık görmeye neden olacaktır.
  • Açıklanamayan ve planlanmayan kilo kayıpları ile kesik ve yaraların iyileşme süresinin normalden daha fazla olması da şeker hastalığının genel belirtileri arasındadır.

BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ

Diyabet hastaları beslenmelerine özen göstermek zorundadırlar. Katı yağlar ve kızartma sonucu elde edilen besinler, hamur işleri, hazır gıdalar kandaki şeker seviyesini yükselteceği için bir şeker hastası bu tip gıdaları hayatından çıkarmak zorundadır. Aksi taktirde istenmeyen problemlerin artmasına neden olacaktır. 

Şeker hastası olan kişiler, hastalığa özel diyet programında beslenme zincirinden gluteni çıkarmak durumunda kalınıyor ki bu Türkiye şartlarında pek mümkün olamıyordu. En başta ihtiyaç duyulan temel besin maddesi ekmeğin glutensiz olanı bulmak oldukça zor hatta bulunamıyor bile diyebiliriz.

Fakat bu soruna 13 bin yıl önceden ekilen kavılca buğdayı sayesinde çözüm bulundu. Geçtiğimiz günlerde kavılca buğdayının hasadının alınması ile genetiği bozulmamış tek buğday olan kavılca buğdayı diyabet hastalarının artık glutensiz ekmek tüketiminden tutun da pek çok farklı besine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek hale geldi.

KAVILCA BUĞDAYI

13 bin yıllık geçmişi ile genetiğini ilk gün ki gibi muhafaza edebilmiş bu buğday türü Kars ilinin soğuk iklimine uygun yapıdadır. Kabuğu kalın ve katmanlı, bu nedenden de gluten oranı normal buğday türlerine göre çok düşüktür. İnsan bünyesinin ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein ve yağ asitleri açısından genetiği değişmiş olan buğdaylara göre 1,5 kat daha zengindir.

13 bin yıl önceki hallerini muhafaza eden bu buğday Antik Buğday Grubu olarak adlandırılıyor. Makine ile hasat edilemiyor. Kabuğu endosperminden zor ayrılıyor. Yani tane bütünlüğünü korumak için neredeyse savunma yapıyor. Kavılca Buğdayı çok düşük oranda gluten içerir, glisemik indeksi de düşüktür.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal