Diyabetik Retinopati Nedir?

İnsülin salınımı veya insülin yetersizliğinden dolayı kan şekerinin artmasıyla oluşan metabolik bir hastalık olan diyabet, kısaca şekere hastalığıdır. Şeker hastalığına bağlı gelişen retina bozukluklarına diyabetik retinopati adı verilmektedir. İşte detaylar...

30.07.2020-14:52 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-14:49) Diyabetik Retinopati Nedir?

Tüm diyabetik göz hastalıklarında, ciddi görme kaybı ve körlüğe neden olma potansiyeli mevcuttur. Günümüzde görme kaybının en önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Retinopati, retinanızı (gözünüzün arka kısmında ışığın üzerine düştüğü dokular) besleyen ince kan damarlarının zarar görmesinden dolayı meydana gelir. Bir başka özelliği ise retina yüzeyinde yeni kan damarlarının oluşmasına neden olmasıdır. Ortaya çıkan bu yeni damarlar kolayca kanar.

NEDENLERİ NELERDİR?

Diyabet tanısını konmasının ardından kan şekerinizi kontrol altına almazsanız yüksek tansiyon sorunuyla da karşı karşıya kalırsınız. Yüksek tansiyon kan akışını artırarak göz damarlarınızın kalınlaşmasına neden olur. Yapısı bozulan kılcal damarlar ile retinada sıvı kaybının yaşanır ve beslenmeyen alanların ortaya çıkar. Hasarlı hücreler yeni kan damarları oluşturmaya başladıkça gözde kanamalar meydana gelir. Oluşan kanamlar göz arka boşluğuna sızarak göz tansiyonuna ve hatta tedavi edilmezse görme kaybına yol açabilir.

Gebelik, hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği (hiperlipidemi), böbrek hastalığı retinopatiyi artıran diğer riskli faktörler arasında yer almaktadır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kendini gizleyen bir hastalık olan diyabetik retinopati başlarda kendini belli etmez. Gözde biriken sıvı ile bulanık görme başlar. Evrelerin ilerlemesi ve yeni kan damarlarının oluşarak aniden kanamasıyla birlikte beklenmedik görme kayıpları yaşanır. Küçük benekler ve çizgiler görme, gece iyi görememe, parlak ya da loş ışığa uyum sağlamakta güçlük çekme diğer belirtiler arasındadır.

DİYABETİK RETİNOPATİ TEDAVİSİ

Diyabetik retinopati hastalığının tedavisi, hangi tip ve evrede olduğuna göre değişkenlik gösterir. Üç tür diyabetik retinopati vardır. İçlerinde en az risk taşıyanı gözün arka tarafında meydana gelen retinopatidir. Düzenli olarak bir doktor tarafından takip edilmesinde fayda vardır. Pre-proliferatif retinopatide retinanız şişer ve gözünüzün arka tarafına doğru kan sızdırarak görüşünüzü engellemeye başlar. Aniden görme kaybına yol açan şiddetli kanamalarla görüşünüzün kaybolmasına neden olan son tür proliferatif retinopatidir.

Hastalığın başlarında önlemek için kan şekeri, kan basıncı ve kolesterol değerleri kontrol altında tutulmalıdır. Yeni damarlar oluşturan proliferatif diyabetik retinopatiniz var ise ve görüşünüzü engelliyorsa tüm retinaya (görme merkezi dışında) lazer tedavisi uygulanmalıdır. İki ya da üç seans süren bu tedavi göz içine kanama başlamadan bu yapılmalıdır. Şiddetli kanama esnasında lazer tedavisi mümkün olmamaktadır.

Gözünüzde şiddetli kanama gerçekleşmesi halinde kanamanın cerrahi olarak temizlenmesi olan vitrektomi ameliyatı yapılabilir.

KORUNMA YOLLARI

Diyabet hastalığınız varsa en az senede bir kez ayrıntılı retina muayenesi olarak önleminizi almalısınız. Erken teşhis ve zamanında tedavi, görme kaybını büyük oranda engelleyerek sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.

Kan şekerinin düzene sokulması, retinopatiden korunmak veya ilerleyişini yavaşlatmak için ilk yapmanız gerekenler arasındadır. Sağlıklı beslenip kilonuzu kontrol ederek oluşabilecek komplikasyonların önüne geçebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal