Dışişleri Bakanlığı, Batı Trakya'daki mezarlığın tahrip edilmesini kınadı!

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Batı Trakya’ya bağlı İskeçe Horozlu köyündeki azınlığa ait olan ve Osmanlı döneminden kalma mezarlığın, üzerine futbol sahasının inşa edileceği bahanesiyle tahrip edilmesi olayını kınadığını açıkladı.

18.03.2022-13:26 - (Son Güncelleme: 18.03.2022-14:05) Dışişleri Bakanlığı, Batı Trakya'daki mezarlığın tahrip edilmesini kınadı!

Batı Trakya’da yer alan ve bir azınlığın sahip olduğu Osmanlı döneminden kalma Müslüman mezarlığı, üzerine futbol sahasının inşa edileceği sebebiyle tahrip edildi. Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin bir açıklama yayımladı.

Söz konusu eylem kınandı

Bakanlık, söz konusu 16 Mart 2022 tarihindeki eylemi kınadığını belirterek, "Batı Trakya İskeçe Horozlu (Petinos) köyünde bulunan Azınlığa ait Osmanlı dönemi Müslüman mezarlığının, üzerine futbol sahası inşa edilmesi bahanesiyle, 16 Mart 2022 tarihinde tahrip edilmesini kınıyoruz." ifadeleri yer aldı.

Söz konusu eylem kınandı

Bulustra (Avdira) Belediye Başkanı'nın direktifi doğrultusunda yapıldığı ortaya çıkan ve hakaret boyutuna varan olayda Yunanistan, gerekli aksiyonların alındığını belirtilerek, "Girişimlerimize olumlu karşılık veren Yunan makamlarından, gerekli hassasiyeti göstererek başlattıkları soruşturmayı bir an önce tamamlamalarını ve mezarlığı eski hâline getirmelerini bekliyoruz." şeklinde bir açıklama yapıldı.

Ne olmuştu?

Batı Trakya’da yer alan İskeçe ilinde, Avdira Belediyesi’nin, belediye sınırları içerisinde yer alan Horozlu köyündeki Osmanlı döneminden kalma eski Müslüman mezarlığını “Yeniden yapılandırma” adı altında talan etmişti. Gerekçe olarak ise söz konusu mezarlığın üzerine futbol sahası yapılacak olması gösterilmişti. 

Ne olmuştu?

Mezarlık üzerinde çalışan belediyenin iş makineleri yürütülen çalışmalar sırasında mezar taşlarını kırarak, kemiklerin yüzeye çıkmasına yol açarken, İskeçe milletvekilleri Burhan Baran ve Hüseyin Zeybek ile beraber Avdira azınlık belediye meclis üyeleri Horozlu Müslüman Mezarlığı‘nın olduğu alana doğru harekete geçtiler. 

Belediye Başkanı Yorgos Çitiridis mezarlık alanının gençler için park olarak kullanılacağını ve rekreasyon alanı olarak değerlendirildiğini ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal