Dışişleri Bakanı duyurdu: Durum savaşa döndü, Montrö'yü uygulayacağız!

Savaş gemilerinin Boğazlar'dan geçişi hakkında konuşan Çavuşoğlu, 'Ukrayna'daki durumun savaşa dönüştüğü kanaatine vardık. Montrö hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacağız' dedi.

27.02.2022-17:58 - (Son Güncelleme: 27.02.2022-18:03) Dışişleri Bakanı duyurdu: Durum savaşa döndü, Montrö'yü uygulayacağız!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 4. gününde önemli açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, son yaşanan olaylara yönelik kritik açıklamalarda bulundu. Ukyrayna'da durumun artık savaşa dönüştüğünü belirten Çavuşoğlu, Montrö Sözleşmesinin bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını söyledi.

19. madde gayet açık

Boğazlardan savaş gemilerinin geçişiyle ilgili açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, 'Kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemilerinin geçişi ile ilgili düzenlemeyi Montrö sözleşmesi yapıyor. Türkiye bugüne kadar sözleşmeyi harfiyen uygulamıştır. Bu şartlarda Montrö anlaşmasını uygulayacağız. 19. maddesi gayet açık. Başlangıçta Rusya'nın saldırısı oldu, uzmanlarla, askerlerle, hukukçularla değerlendirdik. Artık bu çatışma bir savaşa dönüştü, bu durumda taraflardan biri Rusya ya da Ukrayna için Montrö'yü böyle uygularız. 19. madde istisna tanıyor. Savaş ülkesinin gemisi bağlı olduğu limana dönecekse istisna getiriliyor. Montrö'nün tüm hükümlerini şeffaflıkla uygulayacağız.' açıklamasında bulundu.


19. madde nedir?

Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19. maddesi, Türkiye'ye savaş olarak nitelediği durumlarda Boğazları savaş gemilerine kapama hakkını tanıyor. Bu maddenin işletilmesi halinde, sadece Karadeniz filosuna bağlı olup üslerine dönüş yapan gemilere izin verilebiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal