Diş Sağlığınız için Eti Yumuşak Tüketin

Kurban Bayramı' nın gelmesiyle birlikte bayramın ilk günü harika sofralarda yerine alması beklenen kavurma herkesi sevindiriyor. Lakin uzmanlar tüketilen etin diş sağlığı yönünden yumuşak olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. İşte haberin detayları...

30.07.2020-10:02 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-10:32) Diş Sağlığınız için Eti Yumuşak Tüketin

Prof. Dr. Hakan Akın, Kurban Bayramı'nda, diş sağlığı için etin bir süre bekletilip yumuşak şekilde pişirildikten sonra tüketilmesi ve ardından diş temizliğinin ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

BAYRAMDA ET TÜKETİMİNE DİKKAT

Prof. Dr. Akın, Kurban Bayramı'nda et ve tatlı tüketiminin arttığını belirtti. Tüketim sonrası dişlerin temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini, etlerin diş arasına sıkışabileceğini söyleyen Akın, açıklamasına şu şekilde devam etti:

'Et diş arasında kalınca bir süre sonra ağrı yapar. Bu ağrı çürük ağrısı mı yoksa dişin arasına sıkışan etin sebep olduğu ağrı mı birbirine karıştırılıyor. Bunların karıştırılmaması gerekiyor. Biz Türk halkı olarak kürdan kullanmayı çok seviyoruz. Bütün restoranlarda, gittiğimiz yemek mekanlarında sürekli kürdanla temizlik yapma gayreti içindeyiz ama kürdan sakıncalı bir alet. Özellikle diş etlerine temas edip onları irite edebilir, ödem dediğimiz enfekte durumlara sebebiyet verebilir' dedi.

FIRÇASI VEYA DİŞ İPİ KULLANILMALI

Diş sağlığının temizliğinin önemine vurgu yapan Akın, bu sebeple kürdanı önermediklerini, bunun yerine ara yüz fırçaları ve diş iplerinin kullanılması gerektiğini söyledi. Ara yüz fırçalarının kullanımının kürdana çok benzediğini ancak diş etlerine zarar vermediğini ifade eden Akın, 'Dişlerin arasında hem temizliği sağlıyor hem de o basınç ağrısını engellemiş oluyor" ifadesini kullandı.

Diş ve çene sağlığı için uzun süre çiğnemeyi gerektirecek şekilde tüketim yapılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Akın, 'Kurban eti o an kesiliyor, taze ve sert olabiliyor, onun için eti uzun süre pişirip yumuşak tüketmek lazım. Uzun süre çiğnendiği zaman çenelerde yorgunluk ve çenenin ekleme bindireceği yük nedeniyle eklem problemleri gelişebilir veya bunlar tetiklenebilir. Zaten popülasyonun birçoğunda eklem problemini görüyoruz. Yüzde 17 gibi ciddi orana sahip. Tedavi edilmesi gereken oran bu. Eti yumuşak tükettikleri zaman buna da engel olurlar. Sakız da uzun süre çiğnendiği zaman aynı probleme neden olur. O yüzden sakızı, çok kısa süreli, birkaç dakika tüketebilirler' şeklinde konuştu.

TATLIDAN SONRA DİŞLER TEMİZLENMELİ

Akın, bayramda tüketimi artan tatlının da diş çürüklerine neden olabileceğine değindi. Bundan dolayı tatlı tüketiminden olabildiğince kaçınılması gerektiğini belirten Akın, tatlı yenildiğinde hemen arkasından su içilebileceğini, kısa süreli sakız çiğnenebileceğini, bu sayede ağızdaki PH dengesi sağlanarak çürüklerin önüne de geçilebileceğini anlattı.

Prof. Dr. Akın, bu bayram öncesinde de klinikte hasta yoğunluğunun arttığını dile getirerek, 'Tabii ki herkes bayrama, dişleriyle sağlıklı ve güzel bir gülüşle girmek istiyor. Şu an genellikle bakım ve protetik tedavilerle uğraşıyoruz" açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal