Arpacık Nedir, Nasıl Geçer?

Arpacık, görülme sıklığı oldukça yüksek olan bir göz enfeksiyonudur. Peki, arpacık belirtileri nelerdir? Arpacık nasıl tedavi edilir? Arpacık çıkması nasıl önlenir? Arpacık tedavisinde doğal yöntemler nelerdir? Detaylar haberimizde...

30.07.2020-09:59 - (Son Güncelleme: 10.10.2021-12:18)

Göz kapağı çevresinde ortaya çıkan arpacık çıban ya da sivilce gibi bir görünüme sahiptir. Ağrılı ve iltihaplı bir şişlik olan arpacık gözün dış kısmında, göz kapağının üstünde görülmektedir.

Arpacık, görülme sıklığı oldukça yüksek olan bir göz enfeksiyonudur. Görülme yaşı değişken olan arpacık her yaştan bireyde görülmektedir, arpacık bir kereye mahsus değildir tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir.

ARPACIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Göz kapağı üzerinde kırmızı, ağrılı bir şişlik 

- Göz çevresinde ve göz kapağında meydana gelen ağrı

- Göz sulanması

ARPACIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

- Arpacığın çıkacağı fark edildiğinde ya da bölgedeki şişkinlik görüldüğünde ılık ve nemli bir bezle bölgeye kompres yapmak iyileşme sürecini hızlandırarak bölgedeki hassasiyeti ve ağrıyı azaltmaktadır. Bu kompresin, günde birkaç kez 5-10 dakika uygulamak yeterlidir.

- Ağrıyı dindirmek için doktor kontrolünde ağrı kesiciler de kullanılabilir.

- Şiddetli durumlarda ise antibiyotik tedavisi yapılabilir ya da arpacığın içindeki iltihabın boşaltılması için cerrahi müdahale uygulanabilir.

- Enfeksiyon ortadan kalkana kadar makyaj malzemesi kullanılmamalıdır.

ARPACIK ÇIKMASI NASIL ÖNLENİR?

- Ellerin yüze ve göze götürülmesinden kaçınılmalıdır.

- Makyaj uygulama aparatı, havlu vb. kişisel ürünler ortak kullanılmamalıdır.

- Gece uyurken makyajın çıkarılmaması enfeksiyonu meydana getirmektedir, gece makyajla uyumayın.

- Zamanı geçmiş kozmetik ürünleri kullanmak arpacığa neden olabilir bunun için ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol edin.

ARPACIK TEDAVİSİNDE DOĞAL YÖNTEMLER 

Papatya Çayı: Demlediğiniz papatya çayını arpacığın üzerine sürerek arpacık sorunundan kurtulabilirsiniz.

Sarımsak: Arpacığın çıktığı bölgeye bir diş sarımsağı rendeleyip kısa aralıklarla uygulama yaparsanız, arpacığın küçülmeye başladığını görebilirsiniz. Sarımsak doğal bir antibiyotik görevi gördüğünden enfeksiyon ve iltihap tedavilerinde oldukça işe yaramaktadır.

Patates: Patatesi ortasından keserek bir yarımının düz tarafı ile belli aralıklarla arpacığın üzerine uygularsanız, arpacık oluşumunu kısa bir sürede yok edebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal