Deprem doğal yaşamı da etkiledi: 7 balina cesedi sahile vurdu

Deprem doğal yaşamı da etkiledi. Kahramanmaraş depreminden etkilenen çok sayıda balina cesedinin Güney ve Kuzey Kıbrıs sahillerine vurduğu ifade edildi. Uzmanlar konu hakkında "Bu hayvanların deniz gürültüsünden etkilenen bir ekolokasyon sistemi var; askeri tatbikatlar, sismik hareketler veya doğal olarak bölgedeki deprem olabilir" ifadelerini kullandı.

11.02.2023-10:31 - (Son Güncelleme: 11.02.2023-17:42) Deprem doğal yaşamı da etkiledi: 7 balina cesedi sahile vurdu

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depreminin bilançosu giderek ağırlaşırken, depremin doğal yaşamı da etkilediğine dair sonuçlar ortaya çıkmaya devam ediyor. İskenderun’da deniz seviyesinin yükselmesinin ardından ilçedeki bazı mahalleler sular altında kalmıştı. Şimdi ise Akdeniz’in öteki kıyısı olan Kıbrıs’ta sahile balina cesetlerinin bulunduğu öğrenildi.

Deprem doğal yaşamı da etkiledi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Balıkçılık ve Deniz Araştırmaları Dairesi'nden bir yetkili, Kıbrıs adasının kuzeyine ölü balinaların vurduğunu ve bunların muhtemelen Kahramanmaraş'ta meydana gelen büyük depremlerden etkilendiğini ileri sürdü.

Yiannis Ioannou, Perşembe günü dört balinanın karaya vurduğunu, bugün ise altı gagalı balinanın ölü bulunduğunu söyledi. Perşembe günü kıyıya vuran dört balinadan üçünün denize geri döndüğünü, kalan birinin ise öldüğünü aktaran Ioannou, "Bu hayvanların deniz gürültüsünden etkilenen bir ekolokasyon sistemi var; askeri tatbikatlar, sismik hareketler veya doğal olarak bölgedeki deprem olabilir" dedi.

Ioannou, Kıbrıs açıklarında çok yaygın olmayan balinayı "ziphius cavirostris" ya da daha yaygın olarak bilinen adıyla "Cuvier gagalı balinası" olarak tanımladı.

Deprem Balina Cesetleri

7 balina sahile vurdu

Öte yandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Taşkent Doğa Parkı Direktörü Kemal Basat, dün Kıbrıs'ın kuzey sahillerine vuran gagalı balina sayısının 7'ye ulaştığını söylemişti. Kemal Basat, en son minik bir balina yavrusunun karaya vurduğunu ifade ederek, "Ekip arkadaşlarımız bölgede işlerinin başında karaya vuran balinalara yardım etmek için suyun içinde ve soğukta özveri ile çalışmaya devam ediyorlar" dedi.

Yeşilırmak'ta bulunan yavrunun ölmüş olduğunu aktaran Basat, "Bu hayvanla beraber bugün kuzeyde 3'üncü, tüm adada 7'nci gagalı balina karaya vurmuş oldu" diye konuştu.

Basat, "Gaziveren’deki ve Yeşilırmak’taki 2 hayvan ne yazık ki kurtarılamadı. Gemikonağı’ndaki hayvan ise 2 kez denize bırakılmasına rağmen her ikisinde de tekrar karaya vurdu, arkadaşlar şu anda olay yerinde durum değerlendirmesi yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal