Deprem bölgesi için kritik adım: Savunma sanayinin merkezi olacak

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden zarar gören 11 ilin savunma sanayii merkezine dönüştürülmesi için çalışmalar başlatıldı. Buna göre ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN ve HAVELSAN gibi sektörün önde gelen firmaları bölgede tesisler açacak. İlk tesisin açılışı 22 Şubat’ta yapılacak. İşte detaylar…

08.02.2024-09:27 - (Son Güncelleme: 08.02.2024-17:26)

Asrın Felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 1 yıldan  fazla bir zaman geçti. Depremlerin etkili olduğu şehirlerin ayağa kaldırılması için çalışmalar geçen süreye rağmen hız kesmeden sürerken bölgenin savunma sanayinin merkezi olması planlanıyor. 

Milyarlarca dolarlık bir katkı sağlaması beklenen tesisler, bölgenin çeşitli yerlerinde art arda açılacak. İlk tesis ise 22 Şubat’ta faaliyetine başlayacak.

Deprem bölgesi savunma sanayinin merkezi olacak

Sabah’ın yer verdiği habere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Kahramanmaraş'ta duyurduğu savunma sanayi yatırımlarını içeren iskân ve istihdam projesi, depremden ağır hasar alan 11 ilin yeniden gözleri üzerinde toplamasına sebep oldu. Erdoğan, bu projenin ilk adımını 22 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta atacak ve TUSAŞ tarafından hayata geçirilen havacılık sektörüne yönelik yapı kimyasalları üretecek fabrikanın açılışını gerçekleştirecek. Bu tesislerin faaliyete geçmesiyle birlikte, sadece sanayi üretimine değil, aynı zamanda istihdama da büyük bir destek sağlanacak. Toplamda 8 milyar lira katkı sağlanacak ve en az 2 bin 500 kişiye istihdam olanağı yaratılacak. Depremden etkilenen illerin iş dünyası temsilcileri, bu yatırımların bölge ekonomisinin canlandırıcı bir gücü olacağını ifade etti.

savunma sanayii

Yerel sanayiciler de destek olacak

Hükümet, depremden etkilenen 11 ili ayağa kaldırmak amacıyla büyük bir çaba sarf ediyor. Asrın Felaketi'nin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ta faaliyet gösterecek savunma sanayi tesisi için üretim başlangıcı için gün sayılıyor. TUSAŞ tarafından hayata geçirilen fabrikanın açılışı 22 Şubat'ta gerçekleştirilecek bir törenle gerçekleşecek. Bu fabrikada, Türkiye'nin savunma sanayisindeki gururu olan insansız hava aracı ANKA dahil olmak üzere birçok hava aracı için parça üretimi yapılacak.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, yapılan yatırımlarla şehrin büyük bir değişim içinde olduğunu belirterek, "Şehrimize yapılan yatırım sadece bununla sınırlı kalmayacak. Açılış gününde, şehrin önde gelen sanayicilerinin yüzde 70'i ile TUSAŞ'ın yüzde 30'u ortaklığında, 200 milyon dolar sermayeli bir şirket kurmak için imza atılacak. Bu fabrikada, Boeing ve Airbus gibi firmaların da bulunduğu sivil havacılık sektörüne yönelik üretim yapılacak" dedi. Buluntu, şu anda 100'e yakın firmanın tedarikçi olmak için başvuruda bulunduğunu ve şehrinin sanayi kümelenmesinde önemli bir adres olacağını sözlerine ekledi.

Üretimde lokomotif görevi üstlenecek

ASELSAN, ilk günden itibaren sahada olan ve depremzedelere destek sağlayan bir şirket olarak öne çıkıyor. Şimdi de, depremin ağır hasar bıraktığı Malatya'da büyük bir yatırım yapma hazırlığı içinde. "ASELSAN Malatya" adını taşıyacak tesis, üretim, tasarım ve lojistik üssü olmayı planlayarak, depremlerden etkilenen kentte üretimin lideri olmaya aday.

Malatya Organize Sanayi Bölgesi'nde arazi tahsisi sağlanarak hayata geçirilecek olan tesisiyle ilgili ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, "ASELSAN'ı bölgede üretimin önemli bir parçası haline getirmeyi, tasarım ve lojistik üssü dahil birçok fonksiyonu içinde barındırmayı uzun dönemde planladık" açıklamasında bulundu. Akyol, kısa sürede faaliyete geçmeyi hedeflediklerini belirtirken, Malatya'da sürdürülebilir, geliştirilebilir ve uzun dönemli bir yatırım için fizibilite çalışmaları yaptıklarını ifade etti.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise yatırımın şehrin ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Bu sadece bir fabrika yatırımı değil. Bu fabrika için ara malı üretimi yapacak KOBİ'ler de yatırım yapacak. Dolayısıyla bu, diğer yatırımlar için de sürükleyici olacak. Hatta uluslararası yatırımların şehrimize ilgisini artıracağını düşünüyorum. Nitelikli işgücünün yetişmesine de büyük katkı sunacak" şeklinde konuştu.

Nerede, hangi tesis kurulacak?

Gaziantep'in Nurdağı-İslahiye ilçelerinde TİSAŞ ve ROKETSAN işbirliğinde karbon elyaf üretim tesisi kurulacak.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde ROKETSAN tarafından silah ve roket sistemleri üretim tesisi hayata geçirilecek.

Kırıkhan'da Pavotek tarafından bilişim ürünleri üretim tesisi yatırımları gerçekleştirilecek.

Adıyaman'a, TUSAŞ ve ASELSAN koordinatörlüğünde kablo ve konektör üretim tesisi kazandırılacak.

Malatya'da ASELSAN koordinatörlüğünde çok katmanlı baskı devre kartı üretim tesisi kurulacak.

Elazığ, TÜYAR'ın ileri teknoloji çip paketleme ve STM'nin Duvar Arkası Radar üretim tesislerine ev sahipliği yapacak.

Türkiye'nin önde gelen yazılım şirketi HAVELSAN, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Elazığ ve Malatya'da yazılım kampüsleri oluşturacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal