Daha Ağır Darbeler Vurulacak! 22 Yılın En Şiddetli Çatışması

Ermenistan’ın sivil yerleşimlere ateş açmasına Azerbaycan karşılık verince bölgede 1994’ten bu yana en şiddetli çatışmalar yaşandı. Azerbaycan’a ait helikopter düşürülünce 12 asker şehit oldu.

03.04.2016-09:38 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Daha Ağır Darbeler Vurulacak! 22 Yılın En Şiddetli Çatışması

 -  cephe hattında bir süredir devam eden çatışmalar dün tehlikeli bir boyuta ulaştı. Çatışmalar önceki gece Ermeni güçlerinin,  sivil yerleşim birimlerine ateş açmasıyla şiddetlendi. Gün boyu devam eden çatışmalar dünyanın da gündemine oturdu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun Azerbaycan mevzilerine 82 ve 120 milimetrelik havan topları, top ve büyük çaplı silahlarla ateş açtığı bildirildi. Ermenistan ordusunun askeri mevzilerin yanı sıra cephe hattına yakın bölgelerdeki yerleşim birimlerini de ateşe tuttuğu duyuruldu.

Ermenistan'ın top atışları sonucunda bir sivil hayatını kaybetti. Cephe hattında Ağdere, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde şiddetli çatışmaların yaşandığı öğrenildi.

6 TANK İMHA EDİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, çatışmalarda Ermeni ordusuna ait 6 tank ve 15 topun imha edildiğini, öldürülen veya yaralanan Ermeni asker sayısının 100'den fazla olduğunu duyurdu. Açıklamada, Azerbaycan ordusunun da 12 şehit verdiği, bir Mi-24 helikopterinin Ermeni güçlerince düşürüldüğü, bir tankın ise patlayan mayın nedeniyle kullanılamaz hale geldiği bildirildi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise çatışmalarda 18 Ermenistan askerinin öldüğünü, 35'inin yaralandığını iddia etti. 1991-1993 yıllarında Ermenilerin Yukarı Karabağ ve çevresindeki illeri işgaliyle başlayan sorun hala çözülemedi. 1994'te imzalanan ateşkes anlaşması da barışı sağlayamamıştı. Barış sürecinin başlaması için önce Ermenistan ordusunun işgal altında tuttuğu tüm bölgelerden çekilmesini şart koşan Azerbaycan, Yukarı Karabağ'a yüksek statülü özerklik vaatediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan ve Azerbaycan'a çatışmaların sonlandırılması ve itidal çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırılarını kınayarak, ateşkese uymaya çağırdı.

'DAHA AĞIR DARBELER VURULACAK'

Azerbaycan Savunma Bakanlığı sivillerin can güvenliğinin temin edilmesi için ordunun Ağdere, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde operasyonlara başladığını açıkladı.

Azerbaycan ordusunun saldırısında kısa sürede Ermeni mevzileri yarılarak stratejik öneme sahip bazı tepeler ve yerleşim birimleri geri alındı. Goranboy ve Naftalan kentleri için tehlike oluşturan Talış köyü etrafındaki tepe ve Seysulan yerleşim birimi Ermeni güçlerinden temizlendi.

Fuzuli bölgesinde, Horadiz kentinin güvenliği için önemli olan Lele Tepesi de Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti. Bakanlığın açıklamasında, "Ateşkesin tekrar ihlali durumunda Ermenistan'a daha ağır darbelerin vurulacağı" ifade edildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal