Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Malezya Başbakanı Sabri Yakub bir araya geldi! İki ülke arasında 7 anlaşmaya imza atıldı!

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Malezya Başbakanı Sabri Yakub bir araya geldi. Güncel küresel konuların ele alındığı görüşmede, aşı teknoloji transferi ve ikili ilişkilerin daha güçlü kılınması yönünde adımlar atıldığı belirtildi. Görüşmede bir araya gelen liderler ülkeler arası 7 anlaşmaya imza attılar. İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

08.07.2022-09:30 - (Son Güncelleme: 08.07.2022-09:30) Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Malezya Başbakanı Sabri Yakub bir araya geldi! İki ülke arasında 7 anlaşmaya imza atıldı!

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Malezya Başbakanı Sabri Yakub bir araya geldi. Güncel küresel konuların ele alındığı görüşmede, aşı teknoloji transferi ve ikili ilişkilerin daha güçlü kılınması yönünde adımlar atıldığı belirtildi. Görüşmede bir araya gelen liderler ülkeler arası 7 anlaşmaya imza attılar. İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, "Görüşmelerde ekonomi, yatırımlar, savunma sanayii, teknoloji, sağlık ve iletişim gibi çeşitli alanlardaki ilişkilerimizi kapsamlı şekilde ele aldık. Salgına rağmen ticaret hacmimiz geçen yıl 3.5 milyar dolar seviyesini aşmıştır. Bu yılın ilk 6 ayındaki rakamlar da istikrarlı artışın devam ettiğini gösteriyor. 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimizi kısa zamanda yakalayacağımızı gösteriyor" açıklamalarında bulundu.

"İşbirliğimizi güçlendirmek için çalışıyoruz"

Asya'daki ülkeler ile ilişkilerin güçlenmesi için çalışmalar yapıldığını ifade eden Başkan Erdoğan, gerçekleşen görüşmede güncel küresel konuların ele alındığını ifade ederek, "Hedeflerimize daha hızlı adımlarla ilerleme imkanına da kavuşacağız. Yerli ve milli aşımız Turkovac'ın Malezya'da kullanıma sunulması dahil, aşı teknoloji transferi gibi konularda müşterek çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz. Görüşmelerimizde güncel küresel konular üzerinde de durduk. İslam dünyasını yakından ilgilendiren İslam düşmanlığı gibi meseleleri ele aldık. Yeniden Asya girişimimiz ile Kazan-kazan anlayışıyla Asya'daki kardeşlerimizle işbirliğimizi güçlendirmek için çalışıyoruz." diye konuştu.

"Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum"

Malezya Başbakanı Sabri Yakub, Türkiye'ye teşekkürlerini ilettirken Filistin'de yaşananların son bulunması için çalışmlar yapılacağına ve çözüme kavuşturuşlacağını ifade ederek, "Filistinlilere devamlı olarak yardımcı olacağız. Türkiye, Filistinlilere çok yardım etti. Biz Filistin'deki sorunları çözeceğiz. Barış arabuluculuğu teklif eden ilk ülke olarak Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum. İnşallah en kısa sürede bu sorunu halledebileceğiz" açıklamalarında bulundu.

Türkiye ile Malezya arasında, savunma sanayii, sanayi ve teknoloji, sağlık, iletişim ve medya alanında 7 anlaşma imzalandı. 

- TÜYAR Mikroelektronik A.Ş. ile Silterra Malaysia Arasında Mutabakat Muhtırası imzalandı.

- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ve Malezya Sanayi Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu Arasındaki anlaşma imzalandı.

- TUSAŞ ile NS Corporation Arasındaki Mutabakat Muhtırası imzalandı.

- Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE) ile MA Analytics Arasında Mutabakat Muhtırası imzalandı.

- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Malezya Sanayi Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu Arasındaki anlaşma imzalandı.

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Malezya Hükümeti Arasında Medya ve İletişim Alanında İşbirliği anlaşması imzaladı.

- Türkiye Cumhuriyeti ile Malezya Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliği anlaşması imzaladı.


İlk ihracat Malezya'ya

Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub ve beraberindeki heyet, Makine ve Kimya Endüstrisi'nin Gazi Fişek Fabrikası'nda incelemelerde bulundu. Alınan kararlara göre MKE, iki ülke arasında savunma sanayisi alanındaki iş birliktelikleri kapsamında bir dizi sorumluluk üstlenecek. Şirket, bu doğrultuda Malezya'da fişek üretim hattı kuracak. MKE, ayrıca Malezya'ya Yavuz obüsü satacak. Böylece MKE'nin, Yavuz obüsünü ihraç ettiği ilk ülke Malezya olacak.

Herzog'dan bayram tebriği

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından açıklama geldi. Yapılan açıklamada, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Başkan Erdoğan'ın Kurban Bayramını tebrik etmek için telefonla aradı. Görüşmede, Türkiye-İsrail ilişkileri ve bölgesel konular da ele alındığı belirtildi.

Kurban bağışı

Başkan Erdoğan, Türkiye Diyanet Vakfı'na kurban bağışında bulundu. Cumhurbaşkanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre Erdoğan, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Burhan İşliyen ve Huriye Martı'yı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul ederek kurban vekaletini Türkiye Diyanet Vakfına verdi. Erdoğan, bağış makbuzunu da imzaladı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal