Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri dünya basınında: İki noktayı ön plana çıkardılar

G20 Liderler Zirvesi kapsamında Hindistan’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada F-16 alımı ve İsveç'in NATO üyeliği hakkındaki sözleriyle dünya basınında manşet oldu.

11.09.2023-11:03 - (Son Güncelleme: 11.09.2023-17:05)

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmayla dünya basınında gündem oldu. 

Zirve sonrası bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, verdiği "koridor" mesajında, "Tahıl sürecinde Rusya dışlanamaz. Bölgede tansiyonu yükseltecek adımlar atılmamalı." ifadesinde bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden ile F-16 konusunu görüştüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "F-16 konusunda maalesef İsveç de İsveç diyorlar. Böyle dendiği zaman benim vereceğim bir cevap var. Siz her şeyi kongre kongre diyorsunuz, benim de kongrem var. Benim kongrem neresi TBMM, TBMM'den bu tür karar geçmediği sürece benim evet demem mümkün değil " dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri dünya basınında

Akşam’da yer alan habere göre; İsveç merkezli SVD 'Erdoğan: İsveç taahhütlerini yerine getirmeli' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Haberde 'Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay verip vermeyeceği henüz kesin değil. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin ABD'den savaş uçağı satın alma planlarının İsveç'in üyeliğiyle bağlantılı olmasından büyük üzüntü duyuyor' ifadelerine yer verildi.

Katar merkezli Al Jazeera Ankara'nın Ekim 2021'de F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kitleri talebinde bulunduğunu hatırlattı ve Erdoğan'ın 'Maalesef F-16 meselesinde arkadaşlar sürekli İsveç'i gündeme getiriyor. Böyle bir yaklaşım bizi ciddi anlamda üzüyor' sözünü öne çıkarttı.

Yunan Kathimerini 'Erdoğan, Biden'ın F-16 meselesine yaklaşımından rahatsız oldu' başlıklı haberinde şu ifadelere yer verdi;

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20

'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğine adaylığını onaylamasıyla ilişkilendirdiğini ve bunun Ankara'yı "çok rahatsız ettiğini" söyledi.'

Dagensps 'NATO'nun Türkiye'den talepleri henüz bitmedi. Hindistan'daki G20 toplantısıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üyeliğin onaylanması için İsveç'in "sözlerini yerine getirmesi gerektiğini" söyledi' dedi.

Ethnos, 'Erdoğan: Biden'la F-16'lar hakkında konuştum - İsveç yükümlülüklerini yerine getirmeli' başlığını attı. Haberde Erdoğan'ın F-16 konusunun İsveç'e bağlanmasından üzüntü duyduğu belirtildi.

Proto Thema ise şu değerlendirmede bulundu: 'Yeni Delhi'deki G-20 Zirvesi'nin ardından Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu gibi Biden, F-16 satışı konusunu İsveç'in NATO üyeliğine bağlıyor.'

'Erdoğan, İsveç'in başvurusunun onaylanmasının kendisinin bireysel olarak değil, Türk parlamentosunun kararına bağlı olduğunu söyledi' diyen Al Monitor, 'Türkiye, Washington'un F-16 satışlarını İsveç'in NATO üyeliğine bağlamasından ciddi şekilde üzgün' başlığını attı.

In.gr ise 'Erdoğan: Biden F16 meselesini İsveç'e bağlamaya devam ediyor' başlığını attı. Erdoğan - Sisi görüşmesi Dünya basının dikkatinden kaçmadı.

Arab News 'İki lider, ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler ve enerji iş birliğini ele aldı' dedi.

Times of India 'Erdoğan, Yeni Delhi'deki G20 Zirvesi'nde Mısırlı Abdülfettah El Sisi ile bir araya geldi' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

AFP görüşmenin Türkiye ve Mısır arasında 10 yılı bulan anlaşmazlığın ardından gerçekleştiğini vurguladı.

Katar merkezli Al Jazeera, canlı blog sayfasında buluşmayı 'Erdoğan ve Sisi özel bir toplantı yaptı' başlığıyla duyurdu.

Baron's ise haberinde 'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında on yıldır süren anlaşmazlığın ardından Pazar günü Yeni Delhi'de düzenlenen G20 zirvesi sırasında Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah el-Sisi ile yüz yüze görüştü' ifadesine yer verdi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal