Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'deki En Büyük Yatırımı Açtı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de katıldığı SOCAR Star Rafinerisi'nin açılışı gerçekleşti.

19.10.2018-17:26 - (Son Güncelleme: 19.10.2018-17:12) Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'deki En Büyük Yatırımı Açtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

Bugün Star Rafinerisi'nin açılışı ile Azerbaycan'la bağlantılarımızı yalnızca hamaset ve siyaset boyutunda bırakmadan ekonomik boyutunu da ilerletiyoruz. Dünyaya örnek olarak gösterilen ilişkilerimizi dahada güçlendiriyoruz. Bölgesel ve küresel etkisi olan TANAP'ı da projelerimize ilave ettik. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Star Rafinerisi ile biraz daha güçlendik. Dünyanın ticaret savaşları ve krizlerle çalkalandığı dönemde birer birer açılışını gerçekleştirdiğimiz projelerle ülkelerimizin ortak hedeflerine ulaştığını düşünüyorum. 6.3 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleşti.

SON 30 YILIN EN BÜYÜĞÜ

Tüm bunları göz önüne alınca 11 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. 2008 yılından itibaren enerji sektöründe ülkemizde anlaşmalar yapan Azerbaycanlı şirket SOCAR bu yatırımla yeni enerji yatırımını kazandırmıştır. Star Rafinerisi Avrupa, Ortadaoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde en büyüğüdür. Bu şekilde bir yatırımda bizim üzerimize düşen faaliyet de şu yalnızca Bakanlık'ta işlemler ve teşviklerden istifade etmiş olacak.

Bu rafine Türkiye'nin en büyük yerlileştirme hamlesidir. Bu şekilde 1.5 milyar dolar tasarruf edilmesi düşünülüyor. Senede 10 milyon ton ham petrol işleme ve 1.6 milyon depolama kapasitesine sahip. Türkiye olarak dayatmalara karşı yanıtımızı diplomatik olarak en güçlü şekilde vermeye devam edeceğiz. Şimdi açılışını gerçekleştirdiğimiz tesis bu kazançlı işbirliğinin örneğidir. Son 30 senedir yapılan en büyük reel sektör yatırımıdır.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal