Cumhurbaşkanı Erdoğan tahıl koridoru hakkında konuştu: Afrika’ya ücretsiz şekilde ulaştıracağız

Yaşanan tahıl krizini hem Rusya ile hem de Ukrayna ile yapılan görüşmeleri sonucunda çözen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahılın sevkiyatı konusunda, ‘’Bu kez tahılın yalnızca Batı'ya değil, Afrika'ya ücretsiz şekilde ulaştırılması için Putin ile uzlaşmaya vardı.’’ dedi.

05.11.2022-09:01 - (Son Güncelleme: 05.11.2022-17:09)

TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen 19. MÜSİAD EXPO 2022 Ticaret Fuarı'nı ziyaret ederek katılımcılara seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya genelindeki gıda fiyatlarının artışa geçtiğini ve bu durumun özellikle açlık sorunu yaşayan ülkeler için büyük bir sorun teşkil ettiğini söyledi. 

Afrika’ya ücretsiz şekilde ulaştıracağız

Geçtiğimiz gün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı konuşmada bu konuyu gündeme getirdiğini ifade eden Erdoğan, "Dedim ki 'G20'de bunu gündeme getirelim ve G20 Zirvesi'nde de özellikle dünyada neler yapacağız, Rusya-Ukrayna arasındaki bu savaşla birlikte özellikle biz gelişmiş ülkelere mi bu tahıllı gübreyi göndereceğiz yoksa az gelişmiş, fakir, garip gureba ülkelere mi göndereceğiz bunun için orada bir adım atalım.' Kesinlikle az gelişmiş, fakir fukara ülkelere bu desteği verelim. Zira Sayın Putin dün evvelsi günkü görüşmemde bana şunu söyledi: 'Biz dedi ücretsiz olarak bu tahılı bu ülkelere, Cibuti, Somali, Sudan buralara gönderelim.' Hemfikir olduk ve bunu da dedik G20'de geniş çaplı görüşelim. Mutabık kaldık. Atmamız gereken adım bu. Yapmamız gereken de bu. İnşallah bu ayın 13-14'ünde Bali'de bir araya geleceğiz ve orada da bu görüşmeleri yapacağız" şeklinde konuştu.

Türkiye farkını ortaya koyacaktır

Erdoğan Batılı ülkeleri dünyanın geri kalanını göz ardı etmekle eleştirerek, "Sömürgeciliği yeni yol ve yöntemlerle devam ettirenlerin krizler karşısında vicdani tavır takınmasını da beklemiyoruz. Bizi asıl üzen, İslam dünyasındaki kardeşlerimizin, en azından bir kısmının mazlum ve mağdurların çığlıklarına sağır kesilmesidir. Türkiye pek çok alanda olduğu gibi bu hususta da farkını ortaya koymaktadır ve koyacaktır" dedi. MÜSİAD Başkanı Asmalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a günün anısına hediye takdim etti.

Erdoğan TÜSİAD tahıl krizi

Türkiye artık doğal gazda hub olacak

Erdoğan: "Artık Türkiye inşallah doğal gazda bir 'hub' olacak ve Rusya doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevki konusunda Sayın Putin'in herhalde açıklamalarını dinlediniz, duydunuz. Bu çalışmayı dayanışma içerisinde sürdüreceğiz. Ayrıca Karadeniz'de bulduğumuz doğalgazı sisteme verdiğimizde, konutların ihtiyacını karşılama yanında elektrik üretiminde de rahatlama sağlayacağız." dedi.

Finansman talebini karşılayacak mekanizmalar oluşturma çalışmaları içerisindeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan son dönemde iş dünyasının krediye erişimde yaşadığı zorlukları gidereceklerini de ifade ederek, "Ekonominin dengelerinde, benzer savrulmalara yol açmayacak şekilde iş dünyamızın finansman talebini karşılayacak mekanizmaları oluşturmanın hazırlıkları içindeyiz. Öncelikle küçük ve orta ölçekli işletmelerden başlayarak sanayicilerimizin ve ihracatçılarımızın hepsine hitap edecek finansman araçlarını sizlerin hizmetine sunacağız. Böylece 20 yıldır hep yaptığımız gibi omuz omuza, gönül gönüle vererek ülkemiz ekonomisini dünyada hak ettiği seviyeye çıkartacak mücadeleyi hep beraber hedeflerine ulaştıracağız" diye konuştu.

10 milyon tonu aşkın tahıl dünyaya dağıtıldı

Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan tahıl yüklü ilk gemi 1 Ağustos'ta hareket etti. Bugüne kadar 400'ü aşkın gemi ile taşınan tahıl miktarı 10 milyon tonu geçti. Ürünlerin yüzde 47'si Avrupa'ya yüzde 13'ü Afrika ülkelerine dağıtıldı. Önümüzdeki dönem Afrika'nın daha fazla pay alması hedefleniyor.

Yaşanan gerilim tahıl anlaşmasının aksamasına neden olsa da. Türkiye'nin araya girmesiyle Rusya anlaşmaya geri döndü.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal