Cumhurbaşkanı Erdoğan İmzaladı! Hazine'den 7 Trilyon Dolarlık Pazara 10 Adım!

Türkiye, dünya genelinde 7 trilyon dolarlık hacme ulaşan yeşil finansman alanında yeni adımlar atmayı hedefliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığının atacağı adımlarla ihtiyaçlar belirlenerek teşvik sistemi güncellenecek.

19.07.2021-11:18 - (Son Güncelleme: 19.07.2021-11:18) Cumhurbaşkanı Erdoğan İmzaladı! Hazine'den 7 Trilyon Dolarlık Pazara 10 Adım!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında Türkiye'de yeşil finansmanın gelişimini sağlayacak ekosistem kuruluyor. Plan'a göre yeşil finansın gelişimini destekleyecek 10 adım belirlendi. İşte 10 adım şöyle... 

SÜRDÜRÜLEBİLİR TAHVİL ÇERÇEVE DOKÜMANI HAZIRLANACAK!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uluslararası sermaye piyasalarında gerçekleştirilmesi muhtemel bir yeşil veya sürdürülebilir tahvil ihracı genelinde ‘Sürdürülebilir Tahvil Çerçeve Dokümanı’ hazırlanacak.

TEŞVİK SİSTEMİ GÜNCELLENECEK!

Yeşil dönüşümü desteklemek amacıyla ihtiyaçların belirlenecek, AB'de sağlanan teşvik unsurları da dikkate alınarak ulusal teşvik sistemi gözden geçirilecek. Yeşil finansmanın gelişimi amacıyla küresel şirketlerin, AB'nin sınıflandırma mevzuatı dikkate alınarak yatırımların sürdürülebilirliğini belirlemeyi hedefleyen bir mevzuat hazırlığı yürütülecek.

REHBERLER ARALIKTA PAYLAŞILACAK!

Yeşil tahvil ve yeşil sukuk rehberi hazırlanacak. Yeşil Sukuk alanında çalışmalar yürütülecek. Sürdürülebilir bankacılığın geliştirilebilmesine yönelik bir yol haritası belirlenecek.

KÜRESEL FİNANSMANA ERİŞİM KOLAYLAŞACAK!

Türkiye'nin, yeşil dönüşüme yönelik uluslararası finansmana erişiminin geliştirilmesi hedefiyle diplomatik ve teknik çalışmalar yapılacak. Aday ülkelere yönelik AB finansman imkânlarına erişim amacıyla AB ve üye ülkeler nezdinde girişimde bulunulacak.

ATIKLARIN TEMİZLENMESİ FİNANSAL DESTKLER ARTTIRALACAK!

Mevcut veya gerçekleştirilecek tesislerin katı, sıvı veya gaz gibi atıklarının temizlenmesine veya yok edilmesine yönelik yatırımlara sağlanan finansal destekler artırılacak.

ÇEVRE LİSANSLI YATIRIMLAR ÖNCELİKLİ YATIRIM OLARAK DESTEKLENECEK!

Çevre lisansına sahip yatırımlarla belirli oranda enerji tasarrufu sağlayan enerji verimliliğine yönelik yatırımlar öncelikli yatırım olarak desteklenecek.

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR!

Türk bankacılık sektöründe sürdürülebilir finans uygulamalarının geliştirilip yaygınlaştırılmasına yönelik yol haritasını içeren "Türk Bankacılık Sektörü Sürdürülebilir Stratejisi" hazırlanacak.

FİNANSMAN İMKANLARI TEK ÇATI ALTINDA TOPLANIYOR!

Çevre ve iklim değişikliğiyle bağlantılı olarak uluslararası ve ulusal tüm destek imkânlarına ilişkin bilgiler derlenecek. Mevcut finansman imkânlarına ilişkin bilgiler tüm paydaşların erişimine sunulacak şekilde tek bir çatı altında derlenerek daha etkin kullanım sağlanacak.

TANITIM FAALİYETLERİ BAŞLAYACAK!

Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleri doğrultusunda mevcut finansman olanaklarından azami fayda sağlanması amacıyla bilgilendirme, tanıtım, teşvik faaliyetleri yürütülecek. Mevcut finansman imkânları hakkında ilgili paydaşların bilgilendirilmesi, kapasitelerinin artırılması ve başvurularının teşvik edilmesi de sağlanacak. Finansmandan yararlanmaya yönelik uluslararası düzeyde iş birliği etkinlikleri gerçekleştirilecek.

TAHVİL GARANTİ FONU SAĞLANACAK!

Tahvil Garanti Fonu ile sağlanacak garanti sayesinde hem tahvil ihraç eden şirketler daha düşük maliyetler çıkarabilecek hem de yatırımcının ilgisi artacak. Sermaye piyasalarına daha önce ulaşamamış şirketlerin, bu Fon'la piyasalara erişimleri mümkün olacak.

YASED: ATILAN ADIMLARI DESTEKLİYORUZ

Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın, Türkiye'nin Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum sürecini bir öncelikli hedef haline getirmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, ‘Bu sürece oluşturduğumuz Sürdürülebilir Kalkınma Platformumuz kapsamındaki etkinlikler ve yeşil dönüşümü destekleyici çalışmalar ile katkı sağlayacağız. Yürüteceğimiz çalışmalar ile özel sektör, ilgili sivil toplum kuruluşları ve politika yapıcılar arasında ortak menfaatler doğrultusunda güçlü bir etkileşim oluşturmayı, Yeşil Mutabakat'a intibakı en sağlıklı biçimde sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesine katkı vermeyi ve mevcut ve potansiyel finansman ve teşvik olanaklarından en iyi biçimde yararlanılmasına destek olmayı amaçlıyoruz’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal