Cumhurbaşkanı Erdoğan Bağdat’a ulaştı: Kalkınma Yolu ile petrol gündemde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl sonra ilk kez Irak’a ziyarette bulundu. Ziyaretin ana başlıkları ise Ortadoğu’daki gerilim, terörle mücadele, Kalkınma Yolu Projesi ve petrol sevkiyatı yer aldı. İşte detaylar…

22.04.2024-09:41 - (Son Güncelleme: 22.04.2024-17:33)

Yerel seçim sonrası dış ülkelerle diplomasi trafiğine girmeye başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl sonra ilk kez Irak’a gitti. Bağdat’a ulaşan Erdoğan ve kurmayları, görüşmelerde Kalkınma Yolu projesi, petrol sevkiyatı ve terörle mücadele konularını gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak’ta

Akşam’da yer alan habere göre; Erdoğan ve beraberindeki kalabalık heyetin ilk durağı başkent Bağdat olacak. Bağdat'a gerçekleştirilecek resmi ziyarette ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile görüşecekler. Ardından Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile bir araya gelecekler.

Ziyaretin en önemli gündem maddesi terörle mücadele olacak. Bu kapsamda, iki ülke arasında üzerinde uzlaşılan en önemli konulardan biri olan Irak topraklarının terör örgütü PKK'dan temizlenmesi konusunda atılacak adımlar öne çıkacak. Irak Merkezi Hükümeti, PKK'yı yasaklı örgüt ilan etmiş ve örgütün temizlenmesi için Türkiye ile Ortak Harekat Merkezi kurulmasına onay vermişti. Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinde Ortak Harekat Merkezi'nin yapısı ve hayata geçirilme zamanı gibi önemli ayrıntılar ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bağdat’a ulaştı: Kalkınma Yolu ile petrol gündemde

20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor

Kritik toplantıdaki bir diğer önemli konu ise Irak'ın su sorunu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'ın su ihtiyacıyla ilgili beklentilerini bildiklerini ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade etmişti. Bu yönde önemli adımların atılması bekleniyor. Erdoğan, resmi ziyaretin ardından Erbil'e de gidecek. 

Ziyaret kapsamında İş Forumu düzenlenecek ve Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmini artırmaya yönelik adımlar ele alınacak. İki ülke arasındaki ticaret hacminin Kalkınma Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla 2030'da 20 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor. Irak tarafı da Erdoğan'ın ziyaretine büyük önem veriyor. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, "Türkiye Başkanı'nın Irak ziyareti, bir ziyaretten öte, kalıcı bir işbirliği için bir adım olacak. İki ülke arasında sorunların değil, çözüm yollarının görüşüleceği bir buluşma olacak" dedi.

Türkiye ile Körfez arasında bağlantı kuracak proje

Erdoğan'ın ziyaretinde gündeme gelecek Kalkınma Yolu Projesi, ekonomik açıdan önemli kazanımların yanı sıra iki ülkenin bölgesel konumlarını da güçlendirecek nitelikte. 2025 yılında tamamlanması planlanan Basra'daki Büyük Fav Limanı'nın inşası hızla ilerliyor. Bu proje, limandan başlayarak Türkiye sınırına kadar uzanan demiryolu ve karayolu ağını içeriyor. Projenin hedefi, Türkiye sınırından Mersin Limanı'na bağlantı sağlayarak ve karayoluyla İstanbul üzerinden Avrupa'ya erişimi kolaylaştırmaktır. Uzmanlar, Büyük Fav Limanı'nı Türkiye sınırına bağlayacak olan 1200 kilometrelik demiryolu ve otoyol ağıyla bölgesel ticaret için yeni fırsatlar sunacağını düşünüyor.

Petrol ticareti yeniden başlayabilir

Uzmanlar, geçen yıl durdurulan ve Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle yeniden başlatılamayan petrol ihracatı konusunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretiyle çözülebileceğini düşünüyor. Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Türkiye ile Irak arasındaki petrol ihracatıyla ilgili verdiği kararın ardından, 25 Mart 2023'te Irak'tan Ceyhan'a petrol akışı kesilmişti. Erbil ve Bağdat arasındaki petrol ihracatı konusunda anlaşmaya varılamaması, Irak ekonomisinin bir yılda 14 milyar dolar zarar ettiği tahmin ediliyor. Erdoğan'ın ziyaretinde petrol ihracatının yeniden başlatılmasının önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor. Enerji uzmanı Mazin es-Saad, "Irak ve Türkiye arasındaki olumlu atmosfer, bu konunun öncelikli gündem maddesi haline gelmesini sağlayabilir" şeklinde konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal