Çözümlerin ülkesi Türkiye! 4'lü tahıl zirvesi İstanbul'da gerçekleşecek!

Başkan Erdoğan, İngiltere ve Estonya başbakanları ile Ukrayna'daki tahılın güvenli şekilde çıkarılması hususunda istişarede bulundu. Edinilen bilgiye göre, önümüzdeki hafta İstanbul'da 4'lü toplantı zirvesi gerçekleştirilecek.

22.06.2022-11:47 - (Son Güncelleme: 22.06.2022-12:33) Çözümlerin ülkesi Türkiye! 4'lü tahıl zirvesi İstanbul'da gerçekleşecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan, Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaş sebebiyle Ukrayna limanlarında mahsur kalan tonlarca tahıl yüklü gemilerin küresel pazara güvenli bir şekilde ulaştırılması ve olası bir tahıl krizinin önüne geçilebilmesi amacıyla diplomasi yönünde çalışmalar yürütüyor. Başkan Erdoğan, İngiltere ve Estonya başbakanları ile Ukrayna'daki tahılın güvenli şekilde çıkarılması hususunda istişarede bulundu. Edinilen bilgiye göre, önümüzdeki hafta  İstanbul'da 4'lü toplantı zirvesi gerçekleştirilecek.

3 kritik görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da dünden bu yana tahıl konusuyla ilgili 3 kritik görüşme gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan, dün ilk olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan, ardından bir görüşme de Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığı'ndan konuyla ilişkin açıklama geldi. Yapılan açıklamada,  iki ülke lideri ile ikili ilişkiler ele alınırken, Ukrayna'daki tahılın güvenli şekilde ülkeden çıkarılmasıyla ilgili de istişarede bulunuldu. 

Diplomasi trafiği

Rusya ve Ukrayna savaşının başladığı günden bu güne kadar geçen sürede barış için çok yönlü diplomasi çalışmalar yürüten Türkiye, Rusya ve Ukrayna savaşından kaynaklanan küresel gıda tedariki sorununu çözmek için kolları sıvadı. Türkiye, Ukrayna limanında mahsur kalan tahıl stoklarının güvenli bir şekilde küresel pazarlara ulaştırmayı hedefliyor. Güvenli bir şekilde hedefi gerçekleştirmek amacıyla mekanizma oluşturmak için bir süredir diplomasi trafiği yürütüyor. 

Diplomasi trafiği

Tahılın güvenli bir şekilde çıkarılması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefonda bir görüşme gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan, Rusya - Ukrayna savaşı sebebiyle Ukrayna limanlarında mahsur kalan tahılın güvenli bir şekilde çıkarılmasını sağlamak için mutlaka çözüm bulunması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı konuyla ilişkin açıklamada bulundu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, gerçekleşen görüşmede, savunma sanayisinde iş birliği başta olmak üzere, Türkiye - İngiltere ilişkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı dahil bölgesel konular gündeme maddeleriydi.

İstanbul'da 4'lü zirve

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından öğrenilen bilgiye göre; tahılın transferi ile ilgili Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin katılacağı zirve önümüzdeki hafta İstanbul'da gerçekleştirilecek. Toplantıya BM Genel Sekreteri ile Erdoğan'ın da katılması bekleniyor. Bu hafta ise Türkiye'den bir heyetin Rusya'ya gideceği ifade ediliyor. Halihazırda 20 milyon tonluk tahılın Ukrayna tarafında, yaklaşık 20 milyon tonluk tahılın da Rusya tarafında bulunduğu belirtiliyor.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal