Rusya-Ukrayna savaşında tahıl krizi! MSB açıkladı, Türkiye-Rusya-Ukrayna arasında 'kırmızı hat' kuruldu

Rusya-Ukrayna savaşı sürmeye devam ederken meydana gelen tahıl krizine yönelik yeni bir gelişme yaşandı. Milli Savunma Bakanlığı, tahıl krizi olarak Türkiye-Rusya-Ukrayna arasına 'kırmızı hat' kurulduğunu açıkladı. İşte haberin detayları...

15.06.2022-14:59 - (Son Güncelleme: 15.06.2022-15:24) Rusya-Ukrayna savaşında tahıl krizi! MSB açıkladı, Türkiye-Rusya-Ukrayna arasında 'kırmızı hat' kuruldu

Rusya'nın 24 Şubat tarihinde Ukrayna'ya yönelik başlatmış olduğu askeri müdahale sürmeye devam ederken savaş bir tahıl krizine yol açtı. Milli Savunma Bakanlığı konuya ilişkin, Türkiye-Ukrayna-Rusya arasında kırmızı hat kurulduğu duyuruldu. Bahsi geçen konuyu daha yakından ele almak ve sonuca ulaştırmak üzere savunma bakanlıklarından general düzeyinde bir personelin görev yapacağı bildirildi. 


MSB krizle ilgili düğmeye bastı 

Gıda yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından çıkamamasından dolayı, dünya genelinde hububat krizi yaşanmaktadır. Limanın etrafına döşenen mayınlar ve çatışmalar, sorunun çözümünü git gide zorlaştırmaktadır. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çözüme ilişkin diplomatik çalışmaları sürmeye devam ederken, Milli Savunma Bakanlığı da hız kesmeden harekete geçti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus ve Ukraynalı mevkidaşları arasında olan telefon görüşmelerinin sonuncusu geçen hafta yapılmıştır. Akar önce Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile sonrasında Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüşme gerçekleştirdi. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar muhataplarına karşı, insani durum daha da kötüleşmeden bir an önce ateşkesin sağlanmasına verilen önemi belirtti.

Kırımızı hat oluşturuldu 

Ayrıca görüşmelerin diğer gündem maddesini de Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemilerin tahliyesi oluşturmaktadır. Bahsi geçen durumun farklı coğrafyalardaki ülkelere olumsuz etkisi ifade edilirken, sorunun çözümüne ilişkin yeni bir adım daha atıldı. 

Akar'ın öncülüğünde gerçekleşecek olan ve konuyu daha yakından ele almak ve sonuca ulaştırmak üzere savunma bakanlıklarından birer personelin görev yapacağı "kırmızı hat" oluşturulmuştur. 

Tahıl ile ilgili Rusya’dan cevap bekliyoruz 

General rütbesinde olduğu bilgisi aktarılan görevliler, sorunun çözümü için Türkiye ile doğrudan iletişim kurmaktadır. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahıl krizinin bir an önce sonlandırılmasını istediklerini ifade ederek, "Hem Rusya hem Ukrayna ile yoğun görüşme trafiğimiz var. İki tarafın bazı çekinceleri var. Biz de aradaki çekinceleri ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Bu konuda umutluyuz." şeklinde konuşmuştu. 

Karadeniz'de tahıl sevkiyatı için güvenli bir koridor oluşturulmasına yönelik Bakan Çavuşoğlu’na sorulan soruya, "Tahıl ile ilgili Rusya'dan cevap bekliyoruz. Lavrov ile Ankara'da görüştük. Askerler ve uzmanlar da görüştüler. Onların alması gereken talimatlar var. Lavrov'un söylediği gibi pozisyonları var. BM planının planı olduğunu, bunun meşruiyeti olduğunu, önemli olduğunu kendilerine anlattık" yanıtını verdi.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal