Kadir Şeker davasında flaş gelişme! Mahkeme karar verdi

Konya'da, sevgilisi Ayşe Dırla'yı dövdüğü ileri sürülen Özgür Duran'ı engel olmak isterken kalbinden bıçaklayıp, öldürdüğü gerekçesiyle 12,5 yıl hapse çarptırılan ve cezası Yargıtay tarafından bozulan Kadir Şeker, hakkında dosya Konya'ya gönderildi. İşte haberin detayları...

15.06.2022-14:54 - (Son Güncelleme: 15.06.2022-15:27) Kadir Şeker davasında flaş gelişme! Mahkeme karar verdi

Konya'da, sevgilisi Ayşe Dırla'yı (35) dövdüğü ileri sürülen Özgür Duran'ı (32) müdahale ederken kalbinden bıçaklayıp öldürdüğü gerekçesiyle Kadir Şeker'e verilen 12,5 yıl hapis cezası kararı, Yargıtay tarafından bozulmasının ardından dosya Konya'ya gönderildi. 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyayı inceleyeceği ve bu süreç içerisinde tahliye olup, olmayacağını karar vereceği, sonrasında ise mahkeme tarihini belirleyeceği bildirildi. 

Akılalmaz olay, geçtiğimiz yıl 5 Şubat akşamı, Selçuklu ilçesi Yeni İstanbul Caddesi Piri Reis Parkı'nda meydana geldi. Kadir Şeker, Özgür Duran'ın sevgilisi Ayşe Dırla'yı dövdüğü gerekçesiyle olaya engel olmak istedi. O esnada çıkan arbedede, Kadir Şeker, Duran'ı bıçaklayarak öldürdü. Olayın ardından gözaltına alınan Şeker, tutuklandı ve hakkında 'Kasten adam öldürme' suçundan dava açıldı. 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Kadir Şeker, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Söz konusu suçun 'haksız tahrik' altında işlendiği gerekçesiyle Şeker'in cezası önce 15 yıla, sonrasında duruşmadaki iyi hali göz önünde bulundurularak 12,5 yıla kadar indirildi. 

Cumhuriyet savcılığı konuya ilişkin, gerekçeli kararın açıklanmasının sonrasında Konya Bölge Adliye Mahkemesi'ne 'haksız tahrik' indiriminin en üst sınırdan uygulanması gerektiğini belirterek, itirazda bulundu. Kadir Şeker'in avukatları da karara itiraz edip olayın meşru müdafaa olduğunu aktardı. Avukatlar tarafından Konya Bölge Adliye Mahkemesi'ne sunulmuş olan itiraz dilekçesinde ise; Kadir Şeker bir kadına yardım etmek isterken yaşanan olayın, meşru müdafaa sınırları içinde gerçekleştiği bildirildi. Mahkeme, meşru müdafaayı kabul etmeyecek olsa bile meşru müdafaa sınırlarının aşılması maddesi uygulanarak, bahsi geçen Şeker'in beraatine ve tahliye edilmesine karar verilmesi talep edildi. 


Yargıtay cezayı yüksek bularak kararı bozdu 

Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, Kadir Şeker'e verilmiş olan cezayı yüksek bularak kararın bozulmasını istedi. Yargıtay, Şeker lehine tahrik hükümlerinin en üst seviyede uygulanmasına hükmedip, dosyayı Konya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri yolladı. Mahkeme heyetinin, dosyayı inceleyeceği, bu süreçte tahliye olup, olmayacağını karar vereceği sonrasında ise mahkeme tarihini belirleyeceği yönünde bilgi aktarıldı. 


Şeker ailesi tahliye gününü özlemle bekliyor 

Söz konusu Kadir Şeker'in avukatı ve aynı zamanda Konya Baro Başkanı olan Mustafa Aladağ, davada iki ihtimal olduğunu ifade etti. Konya'da, parkta kadın döven Özgür Duran'ı engellemeye çalışırken ölümüne sebep olan Kadir Şeker'e verilmiş olan 12 yıl 6 ay hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. 

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, cezayı yüksek bularak "haksız tahrik" indiriminin en üst seviyeden uygulanmasını isteyip bozmasının sonrasında gözler Şeker'in tahliye olup olmayacağı yönüne çevrildi. 

Şeker ailesi ise, oğullarının tahliye edileceği günü özlemle beklemektedir. Kadir Şeker'in avukatı ve aynı zamanda Konya Baro Başkanı olan Mustafa Aladağ konuya ilişkin, iki ihtimal olduğunu dile getirdi: ‘’Yargıtay 1. Ceza Dairesi haksız tahrik indiriminin azami hadden ya da azami hadde yakın uygulanmasını istedi. Kadir'e 12 yıl ceza verildiğini düşündüğümüzde iyi hal indirimi ile birlikte cezasının 10 yıla düşeceğini bekliyoruz. Mahkeme, infaz yasasına göre, 2.5 yıldır tutuklu olduğu süreyi göz önüne alıp düzenleyeceği tensip tutanağı ile Kadir'i, duruşmaya çıkmadan tahliye edebilir. Ya da duruşma gününde hükümle birlikte Kadir'in tahliyesine karar verebilir. Bu daha kuvvetli bir ihtimal. Bunun sebebi de yeni verilecek karara da tarafların itiraz hakkı var. Temyizde geçeceği süre, alacağı zaman, kesinleşme süresi dikkate alındığında Kadir'in hükümle birlikte tahliyesi daha kuvvetli bir ihtimal. Mahkemenin Yargıtay'ın kararına uyacağı beklentisindeyiz. Diğer ihtimal de hükümle birlikte tutukluluk devamına karar da verebilir. Her ne kadar bunu istemesek de bu da bir ihtimal. Bu saatten sonra meşru müdafaa ya da yaralama ve benzeri başka bir ceza beklenmiyor.’’ diye aktardı.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal