CoronaVac Aşılarının 'Acil Kullanım Onayı'nda Sona Gelindi

Çinli Sinovac firması tarafından üretilen ve 30 Aralık 2020 tarihinde Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısının, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarında gerçekleştirilen analizlerimde yarın sona gelinmesi bekleniyor.

12.01.2021-15:24 - (Son Güncelleme: 12.01.2021-14:36) CoronaVac Aşılarının 'Acil Kullanım Onayı'nda Sona Gelindi
Küresel bir salgın olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında birçok aşı çalışması yapıldı. Çinli Sinovac firması tarafından üretilen ve Türkiye'ye de getirilen 3 milyon dozluk CoronaVac aşısının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarındaki test sürecinin yarın tamamlanması bekleniyor.

Çin'den 30 Aralık 2020 tarihinde Türkiye'nin başkenti Ankara’ya getirilen, tüm sıcaklık kontrol sistemi, jeneratör ve yedek sistemleri olan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu'na gönderilen aşıların kabulü, sıcaklık kaydedici cihazların yardımıyla kontrolü ve uygunluğunun teyidinden sonra yapıldı.

Aşılardan rastgele numuneler alınarak, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarına gönderildi ve 14 günlük analiz süreci başlatıldı. Analiz sonuçları için 14 günlük süre 12 Ocak Çarşamba günü sona eriyor. Test sonuçlarının olumlu olması durumunda TİTCK tarafından aşılara ‘Acil Kullanım Onayı’ verilecek.

AŞI İLK ÖNCE SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE HUZUREVLERİNDE KALANLARA YAPILACAK

Onay alındıktan sonra aşılar, Sağlık Bakanlığının iklimlendirme özelliğine sahip olan, özel tasarlanmış araçlarıyla birlikte il depolarına ulaştırılacak.

Bilim Kurulu tarafından çeşitli nüfus grupları arasında enfeksiyon kapma, ölüm oranı, olumsuz toplumsal etki riski gibi durumlar göz önünde bulundurularak aşı uygulamalarındaki genel öncelikler belirlendi. Buna bağlı olarak aşı uygulamalarının 4 aşamada yürütülmesi hedeflendi.

Aşılamada ilk olarak sağlık çalışanları, 65 yaş üstü bireylerle yaşlı ve engelliler, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinlere aşı uygulanacak.

İkinci aşamada aşı, toplumun düzenini sağlayan sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda çalışanlara, kritik işlerde çalışan kişilere, 50 yaş ve üzeri en az bir kronik rahatsızlığı olanlara uygulanacak.

Üçüncü aşamada, 50 yaş altı olan ve en az bir kronik rahatsızlığı bulunanlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışan kişilere aşı uygulanacak.

Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun içerisinde yer almayan kişiler aşılanacak.

AŞILAMA İÇİN RANDEVU ŞART

Vatandaşlar, öncelik gruplarına göre kendilerine gönderilen bildirimin ardından, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerinden ya da uygun kamu hastanesi veya özel hastaneden randevu alarak aşı olabilecek.

Vatandaşlar, konumlarına göre koronavirüs risk sıralamasını e-Nabız sistemi üzerinden görebilecek.

Aşılar 28 gün arayla 2 doz olacak şekilde uygulanacak.

Hastanelerde yapılacak koronavirüs aşı uygulamalarıyla ilgili tedbirler ve uygulama esasları doğrultusunda, kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastanelerde ‘Aşı Uygulama Odası’ hazırlandı. Aşı uygulamaları, belirlenen kriterler dahilinde bu odalarda yapılacak.

Aşı uygulama odasına yalnızca bir kişi alınarak aşı uygulaması yapılacak. Aşı uygulaması sırasında aşılamayla ilgili gerekli kayıtlar alınacak.

Aşı için gelen kişinin kimlik bilgileri ve randevu alıp almadığı kontrol edilecek. Aşıyı uygulayacak sağlık çalışanı kimlik bilgileri ve kişi için ayrılan aşı ile eşleşmesini sağlayacak.

Kişi için ayrılmış aşı açılarak kişiye aşı uygulaması yapılacak. Günlük aşı uygulaması sonunda aşı flakonları tıbbi atığa gönderilecek.

Koronavirüs aşı uygulamasıyla ilgili kurallar ve kılavuzlar sağlık kuruluşlarına ulaştırılacak. Aynı zamanda bilgilendirmek için web sayfası ve süreç yönetimi açısından bir mobil uygulama hazırlanacak. Aşının güvenli nakil süreci, uygulanması ve kayıt altında tutulması dijital sitem üzerinden anlık olarak takip edilebilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal