Çıban Nasıl Çabuk Geçer?

Cildin mikropları maruz kalması sonucunda oluşan kırmızı şişliklere çıban denir. Oldukça ağrılı olabilen çıban, genellikle kasık, sırt ve bacak bölgelerinde görülür.

30.07.2020-12:06 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-12:05) Çıban Nasıl Çabuk Geçer?

Bakterilerin kıl köklerine tutunarak üremesi ile oluşan çıban dengesiz beslenme, fazla alkol tüketimi ve bazı hastalıklar sebebiyle ortaya çıkabilmektedir. Çıban oluşumuna stafilokok adı verilen bakteriler sebep olur. Küçük bir sivilce gibi ortaya çıkan çıban zamanla daha büyük ve ağrılı bir kitleye dönüşür. Orta kısmında beyaz bir uç bulunur. Çoğunlukla kendiliğinden iyileşse de bazı kişiler ne kana karışarak tehlikeli problemlere sebebiyet verebilmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, obezite ve diyabet hastalarında daha sık rastlanmaktadır. Çıbanlar sert bir dokuya sahiptir ağrı ile birlikte görülür. İltihabın kana karışması durumunda ateş, titreme ve halsizlik gibi belirtiler gözlemlenir. Çıban nasıl çabuk geçer: çıban konusunda alınabilecek en büyük önlem kişisel hijyene önem göstermektir. Hızlı geçmesi için neler yapabileceğimize alabileceğimiz önlemlere bir göz atalım.

Çıban Nasıl Geçer?

  • Çıban nasıl çabuk geçer: çıbanın hızlı bir şekilde geçmesi için kullanılan kıyafetlerin sıkı ve tahriş edici nitelikte olmaması önemlidir. Sıkı ve tahriş edici kıyafetler oluşan çıbanın daha da büyümesine sebep olduğu gibi farklı bölgelerde de oluşmasına ortam hazırlar. Cildi rahatsız edecek ve terletecek kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Çarşaflar sıklıkla değiştirilmelidir ve giysiler uygun sıklıkla yıkanmalıdır.
  • Çıban nasıl çabuk geçer: Hızlı geçmesi ve daha da büyümemesi için çıbanla oynanmamalı ve sıkmaya çalışmamalıdır. Genellikle olgunlaştıktan sonra kendiliğinden patlayarak iyileşir.
  • Bazı durumlarda hekimin uygun gördüğü araçlar ile içerisindeki irin boşaltılabilir. Kişinin kendi kendine sıkması boşaltmaya çalışması enfeksiyonun daha da yayılmasına sebebiyet verebilir. Özellikle yüz bölgesinde bulunan çıbanlarda enfeksiyonun yayılması beyne ulaşmasına sebep olabildiğinden tehlikeli sonuçlar ile karşılaşılabilir. Bu yüzden boşaltma işlemi hekim kontrolünde yapılmalıdır.
  • Vücudun farklı bölgelerinde çok sık bir şekilde çıban görünüyorsa, çıban ile birlikler ateş, titreme gibi belirtiler yaşanıyorsa ve 2 haftadan uzun süredir iyileşmediyse mutlaka uzman bir hekime başvurmalıdır.
  • İçinin boşaltılması için kara merhem adı verilen ilaçlar da kullanılabilmektedir. Çıbanın türüne ne çokluğuna bağlı olarak doktor tarafından uygun görülen antibiyotikli kremler veya antiseptik solüsyonlar kullanılabilir. Ağrı seviyesine göre doktor tarafından lokal olarak uygulanacak ağrı kesici kremler de reçete edilebilmektedir.
  • Çıbanın olduğu bölgeye uygulanan havlu veya gazlı bez gibi malzemeler sıklıkla değiştirilmeli ve temiz tutulmalıdır.
  • Çıban oluşumu erken fark edildiyse üzerine her gün sıcak pamuk koymak hızlı bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur. Fakat pamuk koyulurken ve temizlenirken fazla bastırmaya dikkat edilmelidir.
  • Çıban patladıktan sonra bölgeye çıplak elle dokunulmamalı bir uygun bir şekilde temizliği sağlanmalıdır. Bölge gazlı bez ile silinerek enfeksiyonun yayılması engellenmelidir.
  • Uç vermeyen çıbanlara hızlı bir şekilde olgunlaşıp iyileşmesi için sıcak havlu ile kompres yapılabilir. Sıcak kompres uygulaması olgunlaşma süresini hızlandıracağı için iyileşme süresini kısaltır.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal