Çene Ağrısı Nasıl Geçer?

Çene ağrısı birçok insanda görülen bazı durumlarda konuşma ve yemek yemeyi zorlaştıran bir ağrıdır. Hafif ve şiddetli olarak seyredebilen rahatsızlık yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Çene ağrısının çok sebebi vardır.

30.07.2020-12:05 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-12:03) Çene Ağrısı Nasıl Geçer?

Çene ağrısı diş, diş etinde, kaslar ve yapısal bozukluklara kadar birçok sebepten kaynaklanır. Çevresel bazı etmenler de çene ağrısına sebebiyet vermektedir. Diş hekimlerinin alanına giren çene ağrısı tedavisinde mutlaka çene ağrısına sebep olan etken belirlenmelidir. Ağrıya sebebiyet veren etmen bulunup ona göre bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Çeşitli sebeplerden meydana gelen çene ağrısının çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Çene ağrısıyla birlikte kol, sırt, boyun gibi bölgeler de ağrı eşlik ediyorsa bunun sebebi kalp krizi olabilir. Bu gibi durumlarda acil hastaneye gidilmelidir. Bazı kişilerde kalp krizinin tek belirtisi olarak çene ağrısı görülebilir.

Çene ağrısı belirtileri nelerdir ?

Baş ağrısı, yüksek ateş, baş dönmesi, dişlerde ağrılar, yüzde şişlik, yüzde oluşabilecek ağrı ve yorgunluk hissi, çenenin kayması, diş apsesi, göz çevresinde ağrı ve basınç, ağız açıp kapama sırasında tıkırdama sesleri, çene kitlenmesi, yemek yerken yada bir şey çiğnerken oluşan ağrı ve yorgunluk, esnemede zorlanma gibi belirtiler söz konusudur.

Çene ağrısı neden olur ?

Çene ağrısı çeneye gelen darbe, kaza, çarpmaya bağlı travmalar olduğunda yada uyku sırasında diş sıkması, gıcırdatması problemlerinde meydana gelebilir. Tırnak yeme, sakız çiğneme, çok konuşmak, diş ve diş eti rahatsızlıkları, sinüzit, migren ağrıları gibi nedenlere de bağlanmaktadır. Çenenin uzun süre açık kalmasını gerektirecek muayeneler, tek taraflı çiğneme problemi de sebep olan durumlardandır. Çene ağrısı çevresel faktörlerden de meydana gelebileceği düşünülmektedir. Vitamin ve mineral eksiklikleri, stres, uykusuzluk, düzensiz beslenme gibi faktörlerden de kaynaklanabilmektedir.

Çene ağrısı nasıl geçer ?

Çene ağrısının altında yatan sebep tedavi yöntemi için oldukça önemlidir. İlk olarak doktor hastanın tıbbi geçmişini öğrenmesi ve çene ağrısına sebebiyet veren durumun anlaşılması ve buna uygun tedaviyi belirlemesi gerekir. Ağrısa sebep olan dururuma göre tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Hastaya verilebilecek en temel tedavi yöntemi evde yapabilecekleri çene egzersizleridir. Hastanın günlük olarak dikkat etmesi gereken durumları içeren egzersizlerdir. Fizik tedavi uygulaması önerilmektedir. Ağrıyı önlemek ve kasların rahatlayıp gevşemesinde etkili bir yöntemdir. Bunun dışında ağızlık uygulaması önerilebilir. Eğer uykunuz da dişerinizi sıkıyor yada gıcırdatıyorsanız ağızlık kullanımıyla bunu önleyebilirsiniz. Diş sıkma durumu dişlerin aşınmasına da sebebiyet vereceğinden ağızlık kullanımı çok önemlidir. Kas gevşetici ilaçlar diğer bir tedavi yöntemidir. Ağızlık kullanımının etkili olmadığı durumlarda doktor tarafından yazılan ilaçlardır. Kesin çözüm olmayabilir. Enjeksiyon uygulamaları yapılabilmektedir. Çene kaslarına kayganlaşma ve ağrıları azaltmak için uygulanan enjeksiyon işlemidir. Manipülasyon işlevi çenede gelişen kitlenme sorununa çözüm olmak için kullanılmaktadır. Bu yöntemler etki göstermediği taktirde cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahaleler en son başvurulacak çözümlerdendir.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal