Apse (Çıban) Nedir?

Apse, genel olarak ciltte aniden bakterilerin etkenlerine bağlı olarak çıkan, ağrılı ve iltihaplı bir tür deri hastalığıdır. Apse nedir, neden çıkar? Sizler için derlediğimiz haberimizde apse (çıban) hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz...

19.06.2020-15:26 - (Son Güncelleme: 19.06.2020-14:39) Apse (Çıban) Nedir?

Ciltte birden bire çıkan apse (çıban), stafilokok adlı bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonla meydana gelen ağrılı bir çeşit cilt rahatsızlığıdır. Bu bakteriler cilt üstündeki kıl köklerinden girerek etrafındaki yağ tabakasında üreyerek çoğalır. İçerisinde bakteri, kan ile ölü hücrelerin olduğu bir sıvı barındırır. Vücudun savunma sistemlerinden olan alyuvarlar bu noktaya toplanmaya başlar. İlk başta sivilce gibi oluşur ve sonrasında giderek irileşir. Apse özellikle cildin yağlı bölgelerinde olmakla beraber vücudunuzun her yerinden çıkabilir.

Apse, kendi kendine iyileşebilir ancak bağışıklık sisteminiz pekte güçlü değilse kanınıza karışarak daha ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir.

APSE (ÇIBAN) NEDEN ÇIKAR?

Apse (çıban) yağlı cilt türü, kaşıntılı hastalıklar, fazla terleme, alkol kullanımı benzeri faktörler, çıban çıkma ihtimalini artıran etklenlerdendir.

NASIL ÖNLENİR?

Kişisel hijyeninize dikkat ederek ve cildinizi temiz tutarak etkili bir şekilde cildinizde bu gibi rahatsızlıkların oluşumunu önleyebilirsiniz.

Dar kıyafetler yerine vücudunuzun daha rahat ederek hava alabileceği giysiler giyerek, tıraş bıçağı yerine tıraş makinesi kullanarak, duş esnasında ense, boyun kalça gibi sıklıkla çıban çıkan yerleri lifleyerek  ve vücudunuzun terleyen bölgelerini sık sık temizleyerek bu cilt rahatsızlığından korunabilirsiniz.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Genellikle iyice irileştikten sonra kendiliğinden patlar. Böyle bir durum yaşadığınızda enfeksiyonu yaymamak adına ellerinizde dokunmadan iltihabı temizleyip cildinizi iyice temizlemenizi tavsiye ederiz.

 

Fakat çıban sayısı çok ve oluşumu sürekli tekrarlıyorsa ve bağışıklık sisteminiz zayıflığını gösteren başka belirtiler de varsa muhakkak bir doktara başvurmanızı öneririz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal