Che Guevara

Ernesto 'Che' Guevara, kısaca Che Guevara ya da el Che, Arjantinli bir doktordu. Marksist-Leninist siyasetçi, Küba gerillaları ile Enternasyonalist gerillaların lideri ve devrimcisi olarak tanındı. Che, ‘Bolşevik’ anlamına gelen 'chebol' kelimesinin kısaltmasıdır. Che Guevara kimdir?

09.10.2020-10:14 - (Son Güncelleme: 09.10.2020-10:20) Che Guevara

Che Guevara, Arjantin’in Rosario şehrinde İspanyol ve İrlanda asıllı bir ailenin 5 çocuğunun en büyüğü olarak doğdu. Annesinin ve babasının soyu Basklara dayanan Che'nin, o bölgedeki doğum tarihi 14 Haziran 1928 olarak görünse de, farklı kaynaklara göre 14 Mayıs günü doğduğu belirtilmektedir.

CHE GUEVARA KİMDİR?

Tıp eğitimi aldığı yıllarda Latin Amerika’yı baştan aşağı keşfetti. Bunun sonucunda da çok sayıda insanın yüzleşmekte olduğu yoksulluğu gözlemleyebildi. Buna bir çözüm bulmak istedi ve bölgedeki ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmanın tek yolunun devrim olduğuna inanarak Marksizm üzerinde araştırmalara başladı. Başkan Jacobo Arbenz Guzmán’ın liderliğinde Guatemala'nın sosyal devrimine katıldı.

1959 yılına gelindiğinde Küba’da yönetimi ele geçiren Fidel Castro’nun askeri nitelikli 26 Temmuz Hareketi’nin yeni bir üyesi oldu. Yeni hükümette çeşitli önemli görevlerde bulundu. Gerilla savaşı teorisi ve uygulamaları üzerine kitaplar ve makaleler yazdıktan sonra diğer ülkelerdeki devrimci hareketlere katılmak için 1965 yılında Küba’dan ayrıldı.

İlk olarak Kongo-Kinşasa’ya (sonraları Kongo Demokratik Cumhuriyeti) daha sonra da CIA ve Amerikan Ordusu Özel Harekât Birlikleri’nin ortak operasyonu sonrası yakalanacağı Bolivya’ya doğru gitti. Guevara 9 Ekim 1967’de Vallegrande yakınlarındaki La Higuera’da Bolivya Ordusu’nun elindeyken öldürüldü. Son anlarında Che'nin yanında olanlar ve onu öldürenler, yargısız infaz edildiğine şahit olmuşlardır.

Ölümünden sonra Guevara dünya üzerinde sosyalist devrimci hareketlerin adeta sembolü haline gelerek tarihe geçmişti. Che'nin Alberto Korda tarafından çekilen fotoğrafı 'dünya üzerindeki en ünlü fotoğraf ve 20. yüzyılın sembolü' olarak nitelenmiştir.

CHE GUEVARA EVLİLİKLERİ

1955 yılında Hilda Gadea ile evlenen Che'nin bu evlilikten bir kız çocuğu dünyaya geldi. Çift, 1959'da ise boşandı. Che aynı yıl Aleida March ile evlendi. Bu evlilikten ise 4 çocuğu oldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal