Çeyiz listesi: Gelin çeyizinde olması gerekenler neler?

Her genç kızın en az bir kez karşılaştığı bu cümleler evlilik hazırlığında hal hatır sorularından bile fazla duyulur. Ah bir de müstakbelin var ve adım adım düğün planlama dönemindeysen hazırlan, çünkü atağa geçecekler. Peki, çeyiz hazırlıkları nelerdir ve neleri kapsar biliyor musun? İşte tüm merak edilenler..

27.04.2018-10:14 - (Son Güncelleme: 26.04.2022-09:27) Çeyiz listesi: Gelin çeyizinde olması gerekenler neler?

Her genç kızın en az bir kez karşılaştığı bu cümleler evlilik hazırlığında hal hatır sorularından bile fazla duyulur. Ah bir de müstakbelin var ve adım adım düğün planlama dönemindeyken hazırlan, çünkü atağa geçecekler. Peki, çeyiz hazırlıkları nelerdir ve neleri kapsar biliyor musun? İşte tüm merak edilenler..

Çeyiz nedir?

Geleneksel olarak yapılan bu biriktirme hareketi eski zamanlarda dantel örtü, işlemeli havlular ve yastıklar, dikiş ve nakışlar gibi el emeği ile üretilen eşyalar olarak başlanarak büyük eşyalara kadar devam ederdi. Fakat şimdilerde ben de dahil tüm yeni nesil gelinler ve adayları kullanmayacağımız eşyaları biriktirip yeni evde yer yapmasındansa kullanacağımız eşyaları tercih ediyoruz. Tabii bu evlenirken kızın alması gerekenlerin hepsini kapsıyor. Sadece gerek olmayan ya da kullanmayacağımız dantelleri aradan çıkarıyoruz.

Çeyizde olması gerekenler

Çeyiz olarak kız tarafının alması gerekenleri liste halinde anlatacağım fakat kısa bir özet istersen; sana düşen yatak odası, mutfak ve mutfağın elektronik eşyaları, bu odaların halı ve perdeleri, örgü dantel gibi el emeklerini ve yatak odasını kapsar. Aman hemen karamsarlığa kapılma! Çok gerekli olmayan şeyleri almak zorunda değilsin. Kesin olan ihtiyaçların dışında kalan listenin devamını zamanla da alabilirsin.

Özellikle belirtmek isterim ki gelin çeyizi; nişan bohçasını ya da diğer adıyla gelin bohçasını kapsamaz. O ayrı bir hazırlık süreci.

Çeyiz listesi 

 Çünkü günümüzde çeyiz listesi olarak verdiğimiz tüm ayrıntılar çoğu çift tarafından ortak alındığı için sadece öğrenmen için yazıyorum. Sen planlarına göre arasından seçim yapabilirsin. Uygulamak istersen de kız tarafı için 4 başlıkta toplanan çeyiz listesini daha ayrıntılı incelerek alışverişe başlayalım.

Çeyizlik mutfak eşyaları 


Yemek yaparken işini kolaylaştıracak mutfak robotundan, yemeklerini sağlıklı bir şekilde muhafaza edebileceğin saklama kaplarına, bardaktan yemek takımına kadar her parça çeyizin mutfak bölümünün içine girer.

Mutfaktaki beyaz eşyalardan yalnızca buzdolabı erkeğe aittir. Onun dışında kalan bulaşık makinesi, fırın, ocak davlumbaz gibi sahip olmanın hayatını kolaylaştıracağı beyaz eşyaları hemen almalısın. Bütçen el verdiği sürece mikrodalga fırın, kahve makinesi, cezve yerine hayatını kolaylaştıran hazır Türk kahvesi makinesi, tost makinesi gibi acil ihtiyaç olmayan listeye geçebilirsin.

Bu arada listenin tamamını incelemeden önce almaya mecbur olduğun çatal-bıçak takımı ve sofra takımını da acilen edinmelisin. 24 kişilik yemek takımına acil ihtiyacım yok, o kadar kişiyi aynı anda ağırlamam!¨ diyorsan 12 ya da 6 kişilik günlük bir yemek takımı ile de bütçeni iyileştirene kadar idare edebilirsin.

Mutfak çeyiz listesi


- Bulaşık Makinesi

- Fırın/Set Üstü

- 24 Kişilik Yemek Takımı

- 6 Kişilik Günlük Yemek Takımı

- Kahvaltı Takımı

- Çatal-Bıçak Takımı

- Tencere Takımları

- Çay/Kahve ve Günlük Bardak Setleri

- Demlik/çaydanlık


- Tost Makinesi 

- Kahve Makinesi

- Türk kahvesi Makinesi

- Baharat Seti

- Saklama kapları

- Mutfak Robotu

- Rondo, mikser, el blendırı gibi mutfak aletleri


- Mikro Dalga Fırın

- Su ısıtıcısı

- Fritöz

- Fırın eldivenleri

- Amerikan servisi/runner

- Kek/pasta kalıpları

- Oyacak ve açacaklar

- Süzgeç, termos, limonluk yağdanlık, cezve

- Şampanya, şarap, rakı bardağı gibi bardak setleri

- Karaf/ sürahi

- Borcamlar

- Narenciye sıkacağı

Elektronik eşyalar 


Süpürge, ütü ve çamaşır makinesi gibi mutfağa ait olmayan diğer elektronik eşyalarda kız tarafına aittir, televizyon hariç! Evet, farkındayım erkek tarafı neredeyse eşyalarını toplayıp gelecek gibi duruyor. Fakat gelenekler böyle işte. Yapmak zorunda değilsin. Hatta bu aşamada da elektronik eşyalar arasında en temel ihtiyaçlar ilk olarak alınmalı diyebilirim fakat burada temel ihtiyaçlar kişiden kişiye göre değişir. Mesela benim gibi balkonun yoksa kurutma makinesi en az çamaşır makinesi kadar temel ihtiyaca dönüşür. O nedenle bu listeyi kendine göre uyarlamalısın. Süpürge makinesi varken neden minisini almalıyım ki diyorsan hiç alma derim.


Ütü

Çamaşır Makinesi

Süpürge Makinesi

Kurutma makinesi

Fön, saç aletleri

Mini el süpürgesi/şarjlı süpürge

Çeyizde olması gereken ev tekstilleri 


El emekleri anneanne ve babaannenizin sen istemesen bile kendini engelleyemeden yaptığı işlemeli havlulardan masa örtüsüne kadar uzun bir listeyi kapsıyor. Bunları kullanıp kullanmamak sana kalmış. Hala işlemeli havlu seven var mı bilmiyorum ama şöyle bir gerçek var ki birçok gelin adayı kullanamayacak olsa bile ailelerini kırmamak için bu eşyaları evine götürüyor. İşte liste, seçim senin!


El emeği ile hazırlanmış danteller

Tül ve perdeler –sadece mutfak ve yatak odası için-

Mutfak, yatak odası, banyo için halı ve kilimler

Klozet takımı, banyo seti

Bornoz takımları

Büyük ve küçük havlular


Masa örtüsü özellikle leke tutmayan, dertsiz olarak adlandırılan

Battaniyeler,

Çeyiz nevresim takımları (misafir için)

Ütü masası

Dikiş seti

Baskül

Yatak odası takımı 

Çeyiz listesinde yatak odası, yatak takımından yatacağınız yatağa (takım ile birlikte değil ayrı alman gerekiyor) kadar o odada bulunması gereken her şey kız tarafına ait. Hemen listeyi açıklıyorum; dolap, çekmece, yatak takımı ve 2 adet komodinden oluşan yatak odası takımı Yatak


Nevresimler

Yatak örtüsü

Yorgan ve yastıklar

Dolap askıları

Perde

Halı

Evlendikten sonra da pekala ihtiyaçlarının önceliğine göre listeyi tamamlayabilirsin. Hatta fikrimi sorarsan daha senin yatacak yatağın yokken önce misafirlerin için nevresin takımı alma derim. Ya da müstakbelinle anlaşarak tüm bu ihtiyaçları ve birlikte karşılayabilirsiniz. Tabii bu tercihi yaptığında erkek tarafına ait olan kalemlerin de listenin içine gireceğini hesaba katmalısın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal