Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı açıkladı: Salda Gölü'ne bilim merkezi kurulacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Salda Gölü'ne bilim merkezi kuracağını açıkladı. Beyaz Adalar karşılama alnına 620 metre mesafede olacağı ve 3 bin 396 metrekarelik alana inşa edileceği bildirildi.

31.05.2022-10:31 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-10:45)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Salda Gölü'ne bilim merkezi kuracağını açıkladı. Salda Gölü'nde yapılan çalışmalarda  "Mikrobiyal Ekoloji ve Biyoçeşitlilik Araştırmaları" ve NASA'nın çalışmalarına destek vermek için Salda Gölü Bilim Merkezi Projesi'ni hazırladı.

3 bin 396 metrekarelik alana inşa edilecek

Salda Gölü çevresinde yapılan araştırmalarda hızlı sonuç alabilmek ve ziyaretçileri Salda Gölü ile ilgili bilinçlendirecek olmasını hedefleyerek adımlar atıldı. Kurulacak bilim merkezi Beyaz Adalar karşılama alnına 620 metre mesafede olacağı ve 3 bin 396 metrekarelik alana inşa edileceği bildirildi.

Jeo-turizmi de hareketlendirecek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeomikrobiyoloji-Biyojeokimya Araştırma Grubu Lideri Prof. Dr. Nurgül Balcı, Salda Gölü'nün dünya üzerinde özel ve bilinen bir göl olduğunu ifade ederek, "Örnekleri depolayacağımız, soğuk zincirleri kurabileceğimiz bir sistemin olması, burada çalışacak herkes için son derece önemli olacak. Bu nedenle sadece NASA ekibiyle değil, bundan sonra burada yapılacak tüm çalışmalarda herkesi kapsayacak, bağdaştıracak, sinerji oluşturacak bir merkez olmalı. Gençlerimize ulaşacak, bilimsel altyapı meydana getirecek bir ortamın yaratılması, her şeyin üzerinde önemli. Bunun yanında böyle bir merkezin kurulması jeo-turizmi de hareketlendirecek." açıklamalarında bulundu.

Jeo-turizmi de hareketlendirecek

"Yüzde 100 ahşap olacak"

Salda Bilim Merkezi Proje Sorumlusu Alperen Kerküklü, projenin en kısa sürede faaliyete geçeceğini belirterek, "Bilim merkezimizin mimari proje kısmını tamamen alana uygun bir şekilde tasarladık. Doğallığı bozmadan, tamamen çevreye uygun, yüzde 100 ahşap olacak merkez, hassas olarak nitelendirilen beyaz kumsalın uzağında olacak." ifadelerine yer verdi.

"Türkiye'de ilk defa burada hayata geçirecek"

Alperen Kerküklü, alınan numunelerin hemen incelenip anında sonuç alınabileceğinin altını çizerek, "Bilim merkezini, Türkiye'deki üniversitelerin ve NASA'nın da kullanabileceği özellikte yapacağız. Salda Gölü'nün değeri, buradaki çalışmalara bir vizyon kattı. Bakanlığımız da koruma tedbirlerinin ardından ihtiyaç duyulan böyle bir bilim merkezini Türkiye'de ilk defa burada hayata geçirecek. Bilim merkezimiz Mars ile ilgili Salda Gölü çalışmalarına da katkıda bulunacak." ifadelerini kullandı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal