LTE nedir, ne anlama geliyor? Akıllı telefonlarda ekranda yazan LTE anlamı

Akıllı telefonlarda yer alan LTE sembolünün neyi ifade ettiği merak edilmektedir. Bu ifade hareket halindeyken de iletişim sağlayabilmenize yardımcı olmaktadır. Kablosuz ağ olan LTE’nin 5G’den ne farkı olduğu da merak edilmektedir. İşte LTE hakkında merak edilenler…

31.05.2022-00:54 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-00:54) LTE nedir, ne anlama geliyor? Akıllı telefonlarda ekranda yazan LTE anlamı

Artık teknoloji ile birlikte akıllı telefonlar hayatımızın bir parçası haline geldi. Bu telefonlarda gördüğümüz ifadelerde zaman zaman dikkatimizi çekmektedir. LTE sembolü de bunlardan bir tanesidir. LTE’nin açılımı Long Term Evolution’dır. Kablosuz veri ve ses iletişimi sağlamaya yarayan bir 4G kablosuz geniş bandıdır. LTE’de bir çok kişi tarafından araştırılıyor. İşte LTE hakkında merak edilenler…

LTE nedir?

4G hizmet sunan bir kablosuz erişim ağıdır. 3G'den daha hızlı bir hizmet sağlayan LTE, gecikmelerinde önüne geçmektedir. Bu hizmet ile oyun oynamak, video izlemek daha kolay olacaktır. LTE, Hotspot bağlantısı da sunmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi ile bu teknolojileri artık akıllı saatler, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve diğer cihazlarda da kullanmaktayız. LTE ifadesi genel olarak 4G ile yan yana kullanılmaktadır. Teknik açıdan baktığımızda ITU Radiocommunication Sector(ITU-R) tarafından kullanılan 4G kablosuz servis kriterlerini karşılamaktadır.

ITU-R, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin bir birimi olarak geçmektedir. Yani bu da iletişim sistemi sağlamakla sorumlu bir iletişim ağıdır. ITU-R'ye hareket halinde iken en az 100Mbps kullanırken, sabit konumda 1gbps'lik en iyi hizmet hızını sunmaktadır. İyi bir hizmet sunulmadığında ise LTE teknoloji ise 4G bir arada yer almaktadır.

LTE nedir

LTE Advanced ve LTE Advanced Pro nedir?

LTE Advanced ve LTE Advanced Pro, kişilere daha hızlı ve gelişmiş bir internet sağlamaktadır.

LTE Advanced için baktığımızda en yüksek indirme hızını sunmaktadır. Bu hız 1gbps’a ulaşırken Advanced Pro 3gbps hıza ulaşabilmektedir. Yani bu iki iletişim sağlayıcısı da 4G’nin belirlenen hizmetlerini sunabilmektedir. LTE Advanced ve LTE Advanced Pro, LTE cihazlarla uyumlu olarak çalışabilmektedir. Fakat sunmuş olduğu özellikler kullanılamamaktadır. Dünya üzerinde kullanılan LTE ağlarının tümü LTE Advanced'e yükseltildi. Yani artık telefonlar 4G yerine LTE +, 4G + veya LTE-A ile hizmet saplamaktadır.

LTE nasıl çalışıyor?

LTE’lerin çalışma prensipleri kullanıcılara ses ve veri hizmeti saplamaktır. Bunun içinde geleneksel bir yöntem olan devre anahtarlama yöntemi ile birlikte paket anahtarlama yöntemlerini kullanmaktadır. Devre anahtarlama ağı ile kişiler diğer bir kişi ile arama boyunca bağlantıda kalabilmektedir. Paket anahtarlama ağı ile de bir cihazdan diğerine bağlantı sağlanarak dijital veri iletimi sağlanır. Bu verilerin iletimi için özel bit hat kullanılmamaktadır. Sadece direnç yolu ile veriler iletilir.

2G ve 3G’nin yanı sıra LTE paket anahtarlama ağı kullanmaktadır. Sesli aramalar için bir devre geçişi yer almamaktadır. Bu işlem için VoLTE veya voice-over LTE kullanmaktadır.

Bir telefonun Volte'yi destek vermemesi durumunda ise mevcut olan ayarlardan geriye dönülerek 3G ve 2G ağları ile bağlantı sağlanmaktadır. İlk uygulamalarda taşıyıcılar CSFB kullanmaktaydılar. Şimdiler de ise en sık duyduğumuz VoLTE olmaktadır.

LTE, ağ kullanımını oldukça verimli bir şekilde kullanırken yüksek hız ve düşük gecikme imkanlarını da sunmaktadır. Bu durumun sağlanması içinde MIMO veya Çoklu Giriş-Çoklu Çıkış, Taşıyıcı Toplama, çoklu taşıyıcı modülasyonu ve daha fazlası gibi teknolojiler kullanılmaktadır.

LTE nasıl çalışır

LTE ve 5G arasındaki farklar nelerdir?

LTE’ler hala kullanımı devam eden hizmet sağlayıcılar olsalar da artık 5G kablosuz erişim kullanılmaktadır. Teknoloji ilerledikçe ihtiyaç ve isteklerde bu doğrultuda şekillenmektedir.

Dünyanın birçok yerinde artık daha yüksek hıza sahip olan, güvenilir ve bant genişliği saplayan 5G’ler yer almaktadır. Yani 5G daha yüksek indirme hızı ve yüksek yükleme hızı sağlamaktadır.Bununla birlikte, bulut oyunları, yüksek çözünürlüklü akış gibi özelliklerde bant genişliği ile rahat bir hale gelmektedir. 5G’ler kişilere 10 Gbps'ye kadar indirme hızı da sağlamaktadır. Veri hızları ise mmWave 5G bantlarıyla ile mümkün olmaktadır. Daha düşük hizmetlerde tercih edilebilir ancak 5G hızını yakalamak mümkün olmayacaktır.

5G’ler büyüme aşamasında yer alırken, LTE'nin yıllar içerisinde kendini iyice geliştirmiştir.5G’ler geri dönük bir hizmet sağlayamadığı için 5G uyumlu cihazlar tarafından kullanıma açılacaktır. LTE hizmeti kullanan bir telefon 5G bağlantı yapamaz. LTE kadar gelişmemiş olan 5G’ler henüz tam olarak kendini gösterememektedir.Gelişimi ilerleyen yıllar içerisinde olacaktır.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal