Çetin Körükçü kimdir, nereli ve kaç yaşında? Sanatçı Çetin Körükçü vefat mı etti, neden öldü? Çetin Körükçü hayatı ve biyografisi

Türk sanat müziğinin önemli sanatçılarından Çetin Körükçü, 75 yaşında yaşamını yitirdi. Körükçü’nün vefat haberini meslektaşı Umut Akyürek duyurdu. Peki Çetin Körükçü kimdir, nereli ve kaç yaşında? Sanatçı Çetin Körükçü vefat mı etti, neden öldü? İşte Çetin Körükçü hayatı ve biyografisi…

16.01.2024-16:34 - (Son Güncelleme: 16.01.2024-16:34) Çetin Körükçü kimdir, nereli ve kaç yaşında? Sanatçı Çetin Körükçü vefat mı etti, neden öldü? Çetin Körükçü hayatı ve biyografisi

Türk sanat müziği sanatçısı Çetin Körükçü, 75 yaşında hayata gözlerini yumdu. Şarkıcı Umut Akyürek tarafından açıklanan ölüm haberi sevenlerini üzüntüye boğarken Çetin Körükçü’nün hayatı ve besteleri araştırılan konular arasında yer aldı. Peki Çetin Körükçü Kimdir, nereli ve kaç yaşında? Sanatçı Çetin Körükçü vefat mı etti, neden öldü? 

Çetin Körükçü kimdir?

Müzisyen ve ses sanatçısı Çetin Körükçü, 11 Kasım 1948 tarihinde Gaziantep’te dünyaya geldi. İlkokul eğitimini Gaziantep’te tamamlayan Körükçü, sonrasındaki eğitimine İstanbul’da devam etti. 1969 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitiren Çetin Körükçü, mezun olur olmaz Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Emin Ongan’la ilk müzik çalışmasına başladı. 

Kariyeri boyunca birçok önemli esere imza atan sanatçı, Türk Sanat Müziği'nin zengin repertuarını genç kuşaklara taşımayı başardı. Özgün yorumları ve sanatsal duruşuyla müzikseverlerin kalbinde özel bir yer edinen Çetin Körükçü, Türk Sanat Müziği geleneğine katkıda bulunan değerli bir sanatçıdır.

Çetin Körükçü

1969 yılında, Hafta Sonu Gazetesi'nin düzenlediği yarışmada başarı elde ederek ilk plağını hazırlayan sanatçı, 1974'e kadar toplamda 23 adet 45'lik plak ve bir LP yayınladı.

1976 yılında Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavı kazanarak, devlet tarafından kurulan ilk Türk Müziği Korosu olan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'na katıldı. Prof. Dr. Nevzat Atlığ, Necdet Yaşar, Cüneyt Kosal, Mefharet Yıldırım gibi birçok usta sanatçıyla birlikte çalışma fırsatı buldu. Bu koro ile 26 yıl boyunca yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen konserlerde solist ve korist olarak görev aldı.

Ayrıca, 1976 yılında Türk Müziği tarihindeki ilk konservatuvar olan ve günümüzde İstanbul Teknik Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Türk Müziği Devlet Konservatuvarı kuruldu. Çetin Körükçü, bu konservatuara öğrenci olarak katılarak ideallerini gerçekleştirmeye başladı. 1980 yılında mezun olan sanatçı, açılan sınavı kazanarak öğretim görevlisi olarak görev aldı.

TRT İstanbul Radyosu'nda düzenlediği programlar ve yönettiği konserlerle müzik kariyerine yön veren sanatçı, bugüne kadar yaklaşık 150 performans sergiledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal