Dünyadaki en değerli şirketlerin zirve düellosu!

Dünyanın en değerli şirketi olarak bilinen Apple, 2021 yılından bu yana ilk defa Microsoft’un gerisinde kaldı. Microsoft, gün içinde yüzde 2 değer kazanarak önemli bir atakta bulundu ancak gün sonunda Apple’nin gerisine düşerek, zirvede ne kadar istekli olduğunu gösterdi.

16.01.2024-16:09 - (Son Güncelleme: 16.01.2024-16:09)

2023 yılı teknolojinin yükseliş yılı oldu. Pandemi döneminde işçilerle yollarını ayıran, küçültme kararı alan teknoloji devleri, 2 yıl içerisinde bu kan kaybını önleyerek, yeniden önemli bir kazanım elde etti. Buradaki en önemli faktör, yapay zekaya yapılan yatırımların meyvesinin alındığı döneme denk geldiğini söylemek mümkün. Microsoft’da yönünü yapay zekaya çevirmiş olması, şirketin atağa geçmesinde önemli bir katkı sundu. ChatGPT yapımcısı OpenAI'ye yaptığı yatırım yoluyla üretken yapay zekada aldığı erken liderlik sayesinde, geçen yıldan bu yana keskin bir şekilde yükselişe geçti.

Gözler Microsoft’un üzerinde

Microsoft önemli bir zoru başararak teknoloji dünyasından tekrar adından söz ettirdi. 2021 yılından beri liderliği elinde tutan Apple, gün içerisinde rakibinin gerisinde kaldı. Microsoft'un hisse değeri seans sırasında yüzde 2'ye kadar değer kazanarak, 2.903 trilyon Dolar seviyesine ulaştı ve bu sayede Apple'ın hisse değerini geride bırakmayı başardı. Ancak firmanın hisse değeri günü %0,5 artışla kapattı ve 2,859 trilyon dolarlık bir piyasa değeri aldı. Apple'ın hisseleri ise gün içerisinde rakibinin gerisinde kalsa da %0,3 düşüşle kapatarak şirkete 2,886 trilyon dolarlık bir piyasa değeri verdi. D.A. Davidson analist uzmanı Gil Luria, "Microsoft'un Apple'ı geçmesi kaçınılmazdı, çünkü Microsoft daha hızlı büyüyor ve üretken yapay zeka devriminden daha fazla yararlanıyor" şeklinde konuştu.

microsoft apple'nin önüne geçti

Apple iPhone satışlarında düşüş var!

Apple nakit olarak en büyük destekçisi iPhone satışlarıyla da istenilen seviye ulaşamadığı için başı epey bir ağırmaya devam ediyor. Çin’in Huawei’yi piyasada yer edinmesiyle birlikte Apple’nın satış oranlarına düşüş devam ediyor.

Apple’de puan durumu

Apple'ı takip eden 41 analistten en az üçü, 2024'ün başından bu yana dünyanın teknoloji devinin puanlarını düşürdü. Cupertino, California merkezli Apple'ın hisseleri, Microsoft'taki %1,8'lik artışa kıyasla son kapanış itibariyle Ocak ayında %3,3 düştü. Her iki hisse senedi de, halka açık şirketlere değer biçmenin yaygın bir yöntemi olan hisse fiyatı-kazanç (PE) oranı açısından yüksek değerli hisseler olarak göze çarpıyor. LSEG verilerine göre Apple, son 10 yıldaki ortalaması olan 19'un oldukça üzerinde, 28'lik bir ileriye dönük fiyat-kazanç ile işlem görüyor. Microsoft, 10 yıllık ortalaması olan 24'ün üzerinde, ileriye dönük kazançların yaklaşık 31 katı işlem görüyor. Piyasa değeri Aralık'ta 3,081 trilyon dolara ulaşan Apple'ın hisseleri geçen yılı yüzde 48 kazançla kapattı. Bu rakam, Microsoft'un yakaladığı %57'lik artıştan daha düşük kaldı.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal