Çam pekmezi için ilk olarak toplanan kozalakları 1 gün kadar ılık suda bekletilin ardından da içine bir dilim limon ve eser miktarda sirke ekleyin. Bu işlem, içerisinde yer alan mikropların öldürülmesi ve kozalakların temizlenmesi açısından oldukça önemlidir. Bir gün sonrasında kozalaklar durulanıp kurutulur sonrasında da çekiç veya benzer bir şey ile kozalaklar tek tek kırılarak içi açılır. Bu şekilde içi açılan ve ezilen çam kozalakları 8 saat boyunca kaynatılır. Kaynama sonunda kozakların suyunun rengi kırmızıya döner. Kaynayan suyun etkisi ile kozalaklar içinden ayrılır. Kazanda kalan suya şeker eklenerek bir süre daha kaynatılır sonrasında da çam kozalağı pekmezi hazır hale gelene dek demlenmeye bırakılır.
Çam pekmezi, bronşit ve astım gibi solunum rahatsızlıklarını tedavisinde doğal tedavi amacı ile kullanılmaktadır. Kozalak pekmezinin öksürük önleyici ve balgam söktürücü özellikleri de bulunmaktadır.
Akciğerlerin temizlenmesine fayda sağlayan çam pekmezi akciğer rahatsızlıklarını önler.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşmasına engel olur. Grip ve nezle gibi bilhassa kış mevsiminde sık karşılaşılan hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Çam pekmezi, hem çocukların hem de yetişkinlerin bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Bağırsaklarda enfeksiyon ve mikrop oluşmasının önüne geçen kozalak şurubunun kabızlık önleyici bir etkisi bulunmaktadır.
Çam kozalağı pekmezi için gerekli olan malzemeler: Limon, sirke, şeker, kozalak.
Öncelikle kozalakları 1 gün boyunca ılık suda bekletin ardından da içerisine bir dilim limon ve bir miktar sirke ekleyin. 1 gün geçtikten sonra kozalakları durulayıp sonrasında kurutun. Sıra geldi kozalakları kırmaya… Kırdığınız kozalakların içlerini açıp 8 saat boyunca kaynatın.
Bu süre sonunda suyun rengi kırmızıya dönecek. Ardından da kozalakları içinden ayırıp kalan suya şeker ekleyip biraz daha kaynatın. Demlemeye bıraktıktan sonra pekmezinizi afiyetle yiyebilirsiniz. Şifa olsun!