Bulgur yemek gaz yapar mı? Bulgur tüketimi ishale ya da kabızlığa yol açar mı? Bulgur yemenin bağırsaklara faydaları ve zararları

Bazı yiyecekler sindirim sitemimizde problemlere neden olabilmektedir. Bu yüzden bağırsak sorunu yaşayanlara yediklerin çok dikkat ederler. Peki sıklıkla tükettiğimiz bulgur gaz yapar mı? Sindirim sisteminde problem oluşturur mu? İşte detaylar...

24.06.2022-14:09 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-14:09) Bulgur yemek gaz yapar mı? Bulgur tüketimi ishale ya da kabızlığa yol açar mı? Bulgur yemenin bağırsaklara faydaları ve zararları

Kepekli tahıllardan olan bulgur tüketimi insan sağlığı açısından önemli bir besindir. Lakin bulgur bazı kişilerde şişkinlik, gaz, kabız, ishal gibi gibi bağırsak problemlerine neden olabilmektedir. Bulgur zengin bir lif kaynağı olmasının yanı sıra gluten rahatsızlarının tercih etmemesi gereken bir besindir. Peki bulgur yemek bağırsak problemlerine yol açar mı? İşte merak edilenler...

Bulgurun bağırsaklara zararı var mı?

Kadınlar günlük 25 gram lif ihtiyacı duyarken erkekler ise 38 gram lif ihtiyacı duymaktadır. Lifi alabileceğimiz en iyi yiyeceklerden biri ise bulgurdur. Lakin bu noktada dikkat etmeniz gereken şey alınan lif miktarını aşmamaktır. MedlinePlus doktorlarının yaptığı araştırmalar kapsamında eğer ki günlük lif ihtiyacının fazlasını alırsanız mide gazı ve ishal gibi problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bunların yanı sıra "irritabl bağırsak sendromu" şikayetiniz varsa bulgur tüketiminden sonra ishal ve kabız gibi mide problemleri yaşayabilirsiniz. Bu sendromun en yaygın görülen belirtileri ise şişkinlik, gaz ve diğer sindirim komplikasyonlarıdır.

gluten

USDA Ulusal Besin Veri Tabanı'nın araştırmaları kapsamında çeyrek su bardağı bulgurda 4 gram lif vardır. Lif açısından zengin olan bu yiyecek ani şişkinliklere ve gaza sbebeiyet verebilir. Şişkinliğin oluşma sebebi sindirim sistemindeki sıkışan gazdır. Bulgur tüketildiği takdirde içerisinde bulunan karbonhidratların bir kısmı sindirilmez. Sonuç olarak ise midede gaza ve şişkinliğe yol açar.

Bulgur tükertiminden sonra gaz problemi ile karşılaşmak gluten rahatsızlığınız olduğunun göstergesi olabilir. luten buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. Çoğu kişi glutenli gıdaları sorunsuz sindirir, fakat çölyak hastalığınız varsa, yani glutene karşı duyarlı biriyseniz bulgur tüketimiyle beraber şişkinlik, gaz, mide ağrısı, ishal ve kusma gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Glutene karşı alerjisi olanların bu konuya dikkat etmesi oldukça önemlidir. 

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal