Bu Egzersiz Soluk Borusunun Temizlenmesini Sağlıyor

Doğru nefes alıp vermenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyor muydunuz? Coronavirüsü karşı korunmanın ön önemli yollarından biri de bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Peki, bağışıklığı güçlendirmek için nasıl nefes almak gerekir? Detaylar haberimizde…

13.04.2020-13:10 - (Son Güncelleme: 13.04.2020-12:51) Bu Egzersiz Soluk Borusunun Temizlenmesini Sağlıyor

"Eğer hatalı nefes alıp veriyorsanız, vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atamazsınız. Başarabildiğiniz ve aklınıza geldiği her süreçte doğru nefes alıp vermelisiniz ama alışkanlık haline gelene kadar, sabah uyandığınızda oda camını açın ve 30 kere derin nefes alıp verin, böylece tüm soluk borunuzu temizleyin. Akşam yatmadan önce de, aynı şekilde camınızı açarak, sabahki gibi 30 kere nefes alıp vererek, yatmadan önce soluk borunuzu temizleyip uykuya hazırlanın," diyen Kaliteli Yaşam Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Haluk Saçaklı konuşmasına şöyle devam etti:

“İstirahat koşullarında bir yetişkinin dakikada 11 ila 14 soluk alıp vermesi gerekir. Vücutta günde yaklaşık 15-20 milyar ölü hücre kalıntısı taşınıyor. Vücudun tüm bu yüklerin üstesinden gelebilmesi için, kanın yeterli oksijeni organ ve dokulara taşıması gerekir. Dolayısıyla lenf sistemi de çok iyi çalışacak ki, bu kadar büyük hafriyatı atabilsin. Lenf sisteminin iyi çalışması için iyi bir solunuma gereksinim vardır.”

"BURUN YABANCI MADDELERİ FİLTRE EDER"

Göğüsten gerçekleşen solunumunun, karın solunumuna göre daha yorucu olduğunu belirten Saçaklı, "Göğüs duvarı esneklik sınırına yaklaştıkça gösterdiği direnç artar ve solunum kasları yorgunluğu daha erken alır. Nefesi mümkün olduğunca burundan alıp verin. Burundan nefes almak; daha derin, daha dolu ve kontrol edilebilir solunuma olanak verir. Ağızdan nefes almak; şiddeti yüksek egzersizlerde oksijen azlığının söz konusu olduğu durumlarda alınan oksijeni artırmak için kullanılır. Burun, yabancı maddeleri filtre eden karmaşık ve son derece işlevsel bir organdır. Nefes burun deliklerinden girerken nemlenir ve beden ısısına uygun hale gelir," dedi.

NEFES SIKIŞIYOR

Birçok kişinin nefesi, göğüs kafesi ile soluk borusu arasına sıkıştırdığını ifade eden Saçaklı şöyle konuştu:

"Oysa bu hatalı nefes alıp vermedir. Nefesin yolunu uzatmalısınız. Öncelikle nefesin ilk dolacağı yer karın boşluğudur. Karnınızı burundan alacağınız derin bir nefes vasıtasıyla hava ile şişirin. Soluduğunuz havayı diyafram kasını da devreye sokarak göğse, oradan da soluk borusuna kadar gönderin. Havayı soluk borusunda hissedin onun lezzetini alın, 2 saniye tuttuktan sonra, burun yolları açıksa yine burundan nefesi yavaşça vermeye başlayın. Önce omuzlar aşağıya iniyor, sonra göğüs kafesi içe çekiliyor, en sonunda karnınızı iyice içeri çekerek tüm havayı boşaltın"

"EGZERSİZİ HER AKŞAM BELİRLİ SAYILARLA TEKRARLAYIN"

Saçaklı, karın şişirme egzersizleri yapılmasını tavsiye ederek, "Karnı hava ile doldurup boşaltmayı daha kolay yapabilmeniz için sırtüstü yere yatın. Cep telefonunuzu ya da televizyon kumandasını göbeğinizin üzerine koyun. Burundan derince nefes alırken karnınızı yavaşça şişirin ve kumandanın yükseldiğini gözlerinizle görün. Burundan nefesi yavaşça verirken, karnınızdaki havayı yavaşça boşaltın. Bu egzersizi her akşam belirli sayılarla tekrarlarsanız, bilincinize doğru tekniği soktuğunuzda, artık istem dışı olarak bu hareketleri daha kolay yapabilirsiniz," şeklinde konuştu.

"30 KERE DERİN NEFES ALIP VERİN"

Gün içerisinde ne kadar derin nefes alıp verilmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler paylaşan Saçaklı, "Başarabildiğiniz ve aklınıza geldiği her süreçte doğru nefes alıp vermelisiniz ama alışkanlık haline gelene kadar, sabah uyandığınızda oda camını açın ve 30 kere derin nefes alıp verin, böylece tüm soluk borunuzu temizleyin. Her dışarıya çıktığınızda, en azından arabanıza gidene kadar, alabildiğiniz kadar derin ve doğru nefes alıp verin. Akşam yatmadan önce de, aynı şekilde camınızı açarak, sabahki gibi 30 kere nefes alıp vererek, yatmadan önce soluk borunuzu temizleyip uykuya hazırlanın," diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal