Brent petrol fiyatları ne kadar? Mazot ve benzine indirim gelir mi? Brent petrol 22 Haziran 2022 fiyatları

Dünyada yaşanan ekonomik nedenler birçok ürünü etkilerken bu durumdan en çok etkilenen ise petrol fiyatları oldu.Vatandaşlar güncel olarak petrol fiyatlarını takip ederken Brent petrolün ne kadar olduğu araştırılıyor. 22 Haziran 2022 Çarşamba günü Brent petrol fiyatının ne kadar oldu merak ediliyor. İşte 22 Haziran 2022 Brent petrol fiyatı…

22.06.2022-10:56 - (Son Güncelleme: 22.06.2022-11:12)

Petrol fiyatlarındaki artış çok konuşulurken geçtiğimiz günlerde petrol fiyatlarında bir düşüş yaşandı. Uluslararası petrol fiyatlarını ne kadar olduğu araştırılmaya devam ediyor. 22 Haziran 2022 Çarşamba günü Brent petroldeki son durum hakkındaki detayları sizlerle paylaşıyoruz.İşte 22 Haziran 2022 Brent petrol fiyatı…

22 Haziran 2022 Brent petrol fiyatı ne kadar oldu?

Petrolde resesyon olasılığına ilişkin fiyatlandırmayla birlikte sert bir gerileme yaşandı. ABD ham petrolde ve Brent petrolde %3 düşüş görüldü. ABD ham petrolü 105 dolara altında piyasada yer alırken, Brent petrol ise 109 dolar seviyelerinde yer aldı.

21 Haziran 2022 tarihinde116.25 dolardan satılan Brent petrol bugün 114.65 dolardan satılıyor. Brent petrol varil fiyatı 22 Haziran 2022 tarihinde saat 09.50 itibariyle kapanış fiyatında % 4.64 düşüş yaşayarak 109.33 dolar oldu. Aynı süre içerisinde Batı Teksas türü ham petrol ise 104 dolardan satışa sunuldu.

Petrol fiyatlarında düşüş görülmesinin nedeni ise Amerika başkanı Joe Biden’ın akaryakıt fiyatlarını düşürmek için harekete geçeceğini söylemesiyle gerçekleşti. Pazartesi günü Joe Biden’ın yaptığı açıklamayla ülkede artan benzin fiyatlarının önüne geçilmesi için geçici vergi muafiyeti uygulanacağı ilan edildi. Hafta sonuna kadar konuyla ilgili bir karar alınacağını da altı çizildi.

Brent Petrol Fiyatları Ne Kadar

Geçtiğimiz haftalarda yapılan açıklamada ise petrol şirketlerinin arz sıkıntısı çekmesi göz önüne alınarak kararın artırıldığı belirtildi. Petrol üreticisi olan ExxonMobil, Chevron, BP ve Shell'in de içinde yer aldığı şirketlere mektup yazan Biden, fiyatlara karşı benzin üretiminde artış yapılması gerektiğini söyledi.

Chevron Üst Yöneticisi Mike Wirth ise Biden’ın tutumuna karşı bir eleştiri yaparak petrol fiyatlarının aşağı çekilmesi ve arzın artması yönünde bir adım izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Amerika'da benzin vergi indirimi için harekete geçirmesi beklenirken bu durumun resesyon endişesi yaratması petrol fiyatlarında baskılama yaşanmasına neden oluyor.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre, ekonomik büyüme endişesine rağmen petrol talebinin toparlanma yaşadığı ve arzın talep büyümesinin gerisinde kalacağı düşünülüyor.

Brent petrolün teknik olarak 109,69 ile 110,21 dolar aralığının direnç göstermesi ve 109,17 ile 108,68 dolar aralığında da destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade edildi.

Brent petrol nedir?

Dünya piyasasındaki petrole yön veren Brent petrol, Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinmektedir. Shell tarafından çıkarılan petrolün "Brent Goose" ismiyle çıktığı ve içerisinde %0,37 oranında sülfür bulunduğu bilinmektedir. Bu durum petrolün daha kolay işlenmesine neden olurken tatlı petrol sınıfında yer almasını sağlıyor.

Yani sülfür oranı düşük olan petrolden benzinden yada dizel üretimi daha kolay olmaktadır. Bölgeden çıkarılan petrolün tatlı ve hafif olduğu bilinir. Rafine edilmesi kolay olan bu petrolün benzin ve dizel yakıt üretimi için son derece uygun olduğu bilinmektedir. Ayrıca denizden çıkarılan bu petrolün başka bölgelere sevkiyatı da daha kolay bir hale gelmektedir.

Brent Petrol 22 Haziran 2022 Fiyatları Ne Kadar

Petrol fiyatında önemli etkenlerden biri de nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığıdır. Üretim aşamasında ucuz ve hızlı olan petrol daha çok talep görür. Denizden çıkarılan ve karadan çıkarılan petrol arasında da farklar bulunmaktadır.

Kıstas kabul edilen ham petrol türleri, WTI (Western Texas Intermediate), Brent ve Umman olurken WTI petrolü NYMEX, Brent petrolü ICE, Umman petrolü ise DME üzerinde işlem görmektedir. WTI Orta Amerika'dan, Brent petrolü Kuzey Denizi‘nden, Umman petrolü ise Orta Doğu‘dan çıkarılan petroller için kullanılan bir isimdir.

Bir varil Brent petrol kaç litredir?

SPK verilerine göre yapılan açıklamada bir varil petrolün 42 kalan(159 litre) ham petrol eşit olduğu söylenmektedir.

Bir varil ham petrolden ise 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilir.

Ancak bu oranlar bütün petroller için aynı değildir. Her petrol için litre değeri değişiklik gösterir.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal