Bolu’daki su zehirlenmeleri sonrası uzman isimden önemli açıklama: ‘Bu suları sakın almayın’

Son zamanların gündem konularından olan Bolu’daki su zehirlenmeleri sonrası uzman isimden önemli bir açıklama geldi. Yapılan açıklama ‘Bu suları sakın almayın’ ifadeleri dikkat çekti.

28.07.2022-15:53 - (Son Güncelleme: 28.07.2022-15:53)

Son haftalarda Bolu’da yaşanan su zehirlenmeleri sonucunda onlarca insan hayatını kaybetmişti. Bu ciddi gelişmelerin neticesinde ise Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan Deveci’de Bolu su zehirlenmesi vakaları konusunda önemli bir açıklama geldi. Dr. Deveci’nin açıklamasında ‘Bu suları sakın almayın’ ifadeleri dikkat çekti.

Uzun süre güneşte kalan sular ölüm saçıyor

Batman’da Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Özcan Deveci, pet ve cam şişe içindeki suların tüketimi konusunda kritik ifadeler kullandı. Uzun süre güneşte kalan suların ölüm saçtığını söyleyen Deveci, içine suların konulduğu pet şişelerde bulunan polietilen malzemesinin sıcak yerlerde tutulmaması gerektiğini kaydetti. 

Bolu su zehirlenmeleri

Doç. Dr. Özcan Deveci, "Pet şişeler uygun koruma ortamı olmadan muhafaza edilirse içinde bulunan BPA (BisfenolA) maddesi çeşitli hastalıklara yol açmakta. Bunlara baktığımız zaman içinde kanserojen maddesi olduğu belirtilmiş ve hormonsal bozukluklara da yol açıyor. Ayrıca pet şişeler uygun ortamda bulunmadığında güneş ortamında bulunduğunda uzun süre kullanılmadan bekletildiğinde mikroorganizmalar için de iyi bir üreme ortamı oluşturmakta ve bağırsak enfeksiyonlarına yol açmaktadır. Yine virüslere bağlı olarak hepatit A ve E virüsüne bağlı olarak birçok enfeksiyona yol açmaktadır. Bu yüzden pet şişeleri kullanırken bunların güneş almayan bir ortamda muhafaza edilmesine sıcak ortamda değil, soğuk ortamda bulunması gerekiyor. Mümkünse de içme sularının pet şişeler olmadan kullanılması önemlidir" sözleriyle uyarılarda bulundu. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal