Bölgede gerilim tırmanıyor: Onlarca savaş gemisi tespit edildi

Tayvan tarafından yapılan açıklamada ada yakınlarında 39 Çin savaş uçağı ile bir uçak gemisinin tespit edildiği bildirildi. Detaylar haberimizde…

11.09.2023-11:27 - (Son Güncelleme: 11.09.2023-17:06)

Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından açıklamada Pazartesi günü  hafta sonu bir ABD destroyeri ve bir Kanada fırkateyninin Tayvan Boğazı'ndan geçmesinin ardından ada yakınlarında 39 Çin savaş uçağı ve bir uçak gemisi tespit edildiği bildirildi.

Tayvan, Pazar ile Pazartesi sabahı arasında 26 uçak ve 13 savaş gemisinin ada çevresinde faaliyet gösterdiğini vurguladı.

Onlarca savaş gemisi tespit edildi

Aksam.com.tr'nin VOA'dan çevirdiği habere göre, bakanlık, Çin'in Shandong uçak gemisinin de Pazartesi günü Tayvan'ın en güney ucu Eluanbi'nin yaklaşık 111 kilometre güneydoğusunda tespit edildiğini, doğuya doğru seyrettiğini ve eğitim için Batı Pasifik'e girdiğini ekledi.

Çin Tayvan

Çin, Tayvan'ı ayrılıkçı bir eyalet olarak görüyor ve adayı askeri olarak ele geçirmek de dahil olmak üzere her türlü yolla kontrolü altına almaya yemin etti.

Son yıllarda Pekin, Tayvan üzerindeki askeri ve siyasi baskıyı arttırdı ve Taipei ile herhangi bir diplomatik angajmana denk gelecek şekilde sık sık deniz tatbikatları yapıyor ya da savaş uçakları gönderiyor.

Tayvan Boğazı Çin ablukasında

Tayvan, son zamanlarda tespit ettiği 39 uçaktan 22'sinin, ada ile Çin arasındaki dar bir su yolu olan Tayvan Boğazı'nın orta çizgisini geçtiğini söyledi.

Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Ordu durumu yakından izliyor ve karşılık vermek üzere uçakları, donanma gemilerini ve karada konuşlu füze sistemlerini görevlendirdi" denildi.

Cumartesi günü Çin, ABD ve Kanada'ya ait iki geminin Tayvan Boğazı'ndan geçmesinin ardından askerlerinin "sürekli yüksek alarmda" olduğunu söyledi.

ABD Donanması gemilerin Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri USS Ralph Johnson ve HMCS Ottawa olduğunu ve geçişin "ABD'nin, müttefiklerimizin ve ortaklarımızın özgür ve açık bir Hint-Pasifik'e olan bağlılığını gösterdiğini" söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı müttefiklerinin hem Tayvan Boğazı hem de tartışmalı Güney Çin Denizi'nden "seyrüsefer serbestisi" geçişlerini arttırarak her ikisinin de uluslararası su yolları olduğunu vurgulaması Pekin'i kızdırdı.

Tsai'nin Kaliforniya'da ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesinin ardından Pekin Nisan ayında adanın kuşatılmasını simüle eden askeri tatbikatlar gerçekleştirdi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal