BM’den Yunanlar Tarafından Geri İtilen Düzensiz Göçmenler Hakkında Flaş Açıklama!

Türkiye-Yunanistan sınırında Yunanlar tarafından geri itilen ve soğuktan donarak ölen düzensiz göçmenlere ilişkin uluslararasından açıklama geldi.

04.02.2022-17:43 - (Son Güncelleme: 04.02.2022-17:43) BM’den Yunanlar Tarafından Geri İtilen Düzensiz Göçmenler Hakkında Flaş Açıklama!

Edirne'nin Paşaköy köyü Mandakoru mevkisinde Yunanlar tarafından geri itilerek ölüme bırakılan 11 düzensiz göçmenin cansız bedenine ulaşılmıştı. Hastaneye kaldırılan bir göçmen, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamazken ekipler aynı bölgede hayatını kaybeden 7 düzensiz göçmeni de bulmuştu. BM, 19 düzensiz göçmenin hayatını kaybetmesine ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu durumun şok edici ve derinden üzüntü verici olduğu belirtildi. 

BM’DEN FLAŞ AÇIKLAMA

Yunan birlikleri tarafından geri itilen 19 göçmenin cansız bedenine ulaşılmasının ardından uluslararası tepkiler geldi. BM, bu olaya tam anlamıyla kayıtsız kalamazken bir yandan da olayın sorumlusu olarak Yunanistan’ın hedef alınmaması dikkat çekti. 


Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Liz Throssell tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; ‘Göçmen ölümlerine ilişkin raporlar gerçekten çok üzücü ve ilgili makamlar tarafından acilen araştırılmalıdır. Burada yaşananlar hakkında doğrudan bir bilgimiz yok. Ancak, bildiğiniz gibi, BM İnsan Hakları Ofisi, devletlerin uluslararası sınırlarında yargı yetkisini kullanma hakkına sahip olduğunu ancak bununla beraber, bunu insan hakları yükümlülükleri ışığında yapmaları gerektiğini defalarca vurguladı’ 

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Shabia Mantoo da ‘Haberler karşısında şoke olduk ve derin üzüntü içindeyiz’ diye konuştu. Mantoo, yaşanan olayla ilgili taraflarla konuyu yakından takip ettiklerini ifade ederek şunları kaydetti; ‘Acil bir soruşturma çağrısında bulunuyoruz. Mülteci ve göçmenlerin hayatlarının, haklarının, güvenliklerinin ve esenliklerinin korunmasını ve ilk sıraya konulmasını sağlamaya yönelik çağrımızı yineliyoruz’


ALMANYA'DAN OLAYIN AYDINLATILMASI ÇAĞRISI

Almanya Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamada, Edirne sınırında yaşanan düzensiz göçmenlerin ölümüne ilişkin çıkan haberlerin Alman hükümeti tarafından endişeyle karşılandığını ifade etti. Bakanlık, ‘Olayın ayrıntılarının açıklığa kavuşturulması önem taşımaktadır’ dedi. 

AB, DURUMUN SORUŞTURULMASINI İSTEDİ

AB Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper, düzensiz göçmenlerin hayatını kaybetmesinden dolayı büyük üzüntü yaşadıklarını belirterek, ‘Doğruluğu teyit edilirse bu tür muameleler hoş görülemez’ diye konuştu. 


AB Adalet ve İçişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nın ardından konuşan Johansson, ‘Göçmenler muhtemelen AB'ye girmeye çalışırken hayatını kaybetti. Bu konuyu burada bulunan Yunan bakana açtım. Konuyla ilgili bilgisi olup olmadığını sordum. Çok az bilgisi vardı. Ama bildiği kadarıyla göçmenlerin Yunanistan sınırına doğru gelmediklerini söyledi. Durumu soruşturmalıyız ve daha fazla şey öğrenmeliyiz’ diyerek sözlerine şu şekilde devam etti; ‘Evet, sınırlarımızı korumalı ve düzensiz varışları önlemeliyiz. Ama aynı zamanda bunu değerlerimize uygun şekilde yapmalı ve iltica başvurusu hakkını korumalıyız. Çok fazla insan ölüyor.’

YUNANİSTAN İNKAR EDİYOR

Mitarakis’in söz konusu olaya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti; ‘Avrupa sınırlarını geçmeye çalışırken insanların hayatlarını kaybettiği trajik olay hakkında Türk yetkililerin yaptığı açıklamalar kabul edilemez. İllegal geçişleri engellemek, Türkiye'nin sorumluluğudur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal