BM'den Son Dakika Suriyeli Mülteci Açıklaması!

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Suriyeli mülteciler hakkında flaş bir açıklamada bulundu.

14.09.2021-14:51 - (Son Güncelleme: 14.09.2021-16:35) BM'den Son Dakika Suriyeli Mülteci Açıklaması!

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, suriyeli mülteciler hakkında flaş bir açıklamada bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, suriyeli mültecilerin güvenli ve onurlu dönüşü için Suriye'de uygun bir ortam olmadığını bildirdi. Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonunun 1Temmuz 2020- 30 Temmuz 2021 döneminde Suriye'deki insan hakları durumuyla ilgili hazırlamaya başladığı 46 sayfalık raporu kamuoyuna açıklandı.

SURİYE MÜLTECİLERİN GERİ DÖNMESİ İÇİN UYGUN DEĞİL

Raporda, ‘Suriye’nin kuzeyinde ve güneyinde çatışmalar ve şiddet artıyor. Suriye'de ABD öncülüğündeki koalisyon, Rusya, rejimin ve terör örgütü YPG/PKK'nın eylemlerinin savaş suçları kapsamına girebilir. Esed'in yönetimde dördüncü dönemine giren Suriye topraklarının yaklaşık yüzde 70'ini, savaş öncesi nüfusun da yüzde 40'ını kontrol ediyor. Esed ise ülkeyi birleştirme veya bir uzlaşı sağlanması için girişimde bulunmuyor. Eded rejimi keyfi gözaltılara devam ediyor. Komisyon, sadece gözaltı süreçlerindeki işkence ve cinsel şiddeti değil, aynı zamanda gözaltındaki ölümleri ve zorla kaybetmeleri de belgeledi’ diyerek raporda Suriyeli mültecilerin güvenli ve onurlu dönüşü için Suriye'de uygun bir ortam olmadığı ifadeleri ise dikkat çekti.

SURİYELİ SİVİLLERE YÖNELİK SAVAŞ DEVAM EDİYOR

Yayınlanan rapora ilişkin açıklamalarda bulunan Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Brezilyalı Paulo Pinheiro, ‘Suriye'de 10 yıldır devam eden iç savaşta taraflar savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar işlemeye devam ediyor. Suriyeli sivillere yönelik savaş devam ediyor ve savaşın harap ettiği bu ülkede sivillerin güvenli bir yer ya da sığınak bulmaları zor. Suriyelilerin temel hakları ihlal ediliyor" diyerek Esed rejimini sert bir dille eleştirdi.

SURİYE’DEKİ SAVAŞ SAĞLIK SİSTEMİNİ HARAP ETTİ

Bir diğer Komisyon üyesi Karen Koning Abuzayd ise ‘Suriye’de genel durum giderek kasvetli görünüyor. Ülkeden geçen nehirler yıllardır en kurak dönemini geçiriyor. Savaşın harap ettiği sağlık sisteminde Koronavirüs ile mücadele de zorlaşıyor. Kimsenin Suriye'nin mültecilerinin geri dönmesi için uygun bir ülke olduğunu düşünmesinin zamanı değil’ diyerek Suriye’nin güvenli bir ortama sahip olmadığı vurgusu yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal