BM'den İsrail'e Yıkım Ve Tahliyeleri Durdurma Çağrısı Yapıldı!

BM İsrail’e sert uyarılarda bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kudüs'te bitmek bilmeyen şiddet olayları ve Filistinli ailelerin Şeyh Cerrah ve Silvan mahallelerindeki olası tahliyelerinden endişelendiğini bildirerek, İsrail'e yıkım ve tahliyeleri durdurması çağrısı yaptı.

10.05.2021-12:54 - (Son Güncelleme: 10.05.2021-13:21) BM'den İsrail'e Yıkım Ve Tahliyeleri Durdurma Çağrısı Yapıldı!

Birleşmiş Milletlerden İsrail’e tahliyeleri durdurma uyarısı geldi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı açıklamada, İsrailli yetkililerin, barışçıl toplanma hakkına saygı duyması ve maksimum itidal göstermesi gerektiğine dikkat çekti. Tüm liderlerin, aşırılık yanlılarına ve her türlü şiddete karşı çıkma sorumluluğu taşıdığını bildiren Guterres, kutsal alanlarının statükosunun ise korunması gerektiğini ifade etti. 

YIKIM VE TAHLİYELERİ DURDURUN 

İsrail'e uluslararası insani hukuk ve insan hakları hukuku doğrultusunda yıkım ve tahliyeleri durdurması çağrısında bulunan Guterres, İsrail-Filistin sorununun, ilgili BM kararları, uluslararası hukuk ve ikili anlaşmalar doğrultusunda çözülmesi yönündeki çağrısını yineledi. 

İŞGAL ALTINDAKİ DOĞU KUDÜS'TE YAŞANANLAR 

İşgal altındaki Doğu Kudüs, Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşayan Filistinlilere zorunlu göç tehdidi nedeniyle gergin günlere sahne oluyor. İsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki saldırıları da kutsal kentteki gerilimi tırmandırıyor. İsrail polisi, 7 Mayıs akşamı teravih namazı sırasında Mescid-i Aksa'daki cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle müdahale etmişti. 

BİRÇOK KİŞİ YARALANMIŞTI 

Filistin Kızılayı, İsrail polisinin müdahalesi nedeniyle 205 Filistinlinin yaralandığını açıklamıştı. İsrail polisinin Filistinlilere 8 Mayıs'taki müdahalesinde ise 90 kişi yaralanmış, Filistin Kızılayı yaralananlar arasında bir yaşında bebek ve çocukların da olduğunu bildirmişti. Dün sabah namazının ardından İsrail polisi, Mescid-i Aksa'dan çıkan cemaate yine plastik mermi ve ses bombaları ile müdahale ederek, 10 kişiyi yaralamıştı. 

TOPLANTI YAPILACAK 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail'in, işgali altındaki Doğu Kudüs'te, Filistinlilere yönelik saldırılarını görüşmek üzere toplanıyor. Reuters Haber Ajansı'nın diplomatlara dayandırdığı habere göre, toplantı BMGK'nin yaklaşık üçte ikisi tarafından talep edildi. Buna göre BMGK işgal altındaki Doğu Kudüs çevresinde artan gerginliği görüşmek üzere toplanacak. 

ARAP BİRLİĞİ DE TOPLANIYOR 

Arap Birliği de, Filistin'in talebi üzerine toplantı yapacak. Mısır hükümetine bağlı 'Ahbar El-Yevm' gazetesinin haberine göre, toplantı Katar başkanlığında Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılacak. İslam İşbiriği Teşkilatı da daimi temsilciler düzeyinde salı günü olağanüstü toplantı gerçekleştirecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal