Bilim Kurulu Üyesi Tarih Vererek Duyurdu: 'Omicron Pik Yapacak'

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omicron varyantının hızla yayılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, ‘Pik seviyeyi şubat ayının ilk iki haftasına kadarki zaman dilimi içerisinde bekleyebiliriz’ ifadelerini kullandı.

08.01.2022-13:19 - (Son Güncelleme: 08.01.2022-14:02)

Omicron varyantı, ülkede hızla yayılmaya devam ediyor. İstanbul başta olmak üzere mega kentlerde PCR testi yaptırmak isteyen vatandaşların hastane önünde uzun kuyruk oluşturduğu görüldü. Öte yandan Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar Uygulaması'ndaki yoğunluk haritasında İstanbul’un büyük bir kısmının kırmızıya döndüğü ifade ediliyor. Omicron etkisiyle İstanbul’daki vaka sayısının toplam vaka sayısının yarısına eş değer olduğunun altı çizildi. 

Koronavirüsün Omicron varyantının hızlı şekilde yayılması konusundaki değerlendirmelerini paylaşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ‘Pik seviyeyi şubat ayının ilk iki haftasına kadarki zaman dilimi içerisinde bekleyebiliriz’ dedi.


Vaka sayılarının artışının hastanelerdeki yatan hasta sayısına etki etmediği belirtildi. Önceki dalgalara göre, Omicron varyantı olan kişilerin yoğun bakımlardaki doluluk oranları daha az etki ettiğini ancak vaka sayısında daha hızlı artış yaşandığı belirtildi. Yetkililer ve meslek örgütü temsilcileri, Omicron vaka sayısının ilerleyen günlerde hızlı şekilde artmaya devam edeceği uyarısında bulundu. 

OMİCRON ŞUBAT AYINDA PİK YAPACAK

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, vaka sayılarındaki artışa yönelik yaptığı açıklamada, ‘Vaka tırmanışı devam edecektir. Ancak bu vakaların tamamı Omicron varyantı değil. Delta ve Delta Plus varyantıyla birlikte Omicron el ele gidiyor. Omicron varyantı olgularında karşı karşıya kaldığımız hastaneye yatış oranı daha düşükken, Delta ve Delta Plus varyantlarında hâlâ yüksek. O yüzden Omicron varyantının tırmanacağı pik seviyeyi şubat ayının ilk iki haftasına kadarki zaman dilimi içerisinde bekleyebiliriz’ ifadelerini kullandı. 


Artan vakaların alınan tedbirlerle ilişkili olmadığına dikkat çeken Şener, ‘Omicron'un diğer illere yayılmasıyla vaka sayıları daha da yükselecek. Daha çok aşı ve aşılama perspektifiyle alakalı. Virüs gerçek anlamda çok değişti ve aşıdan kaçabilen bir varyant formuna döndü. O yüzden hatırlatma dozlarını çok önemsiyoruz, antikor sayısı ne kadar yüksekse o kadar iyi korunacaksınız’ ifadelerini kullandı.

5 KAT HIZLI ARTIŞ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 31 Aralık günü yaptığı açıklamada, ‘Tüm vakaların yüzde 52'si İstanbul'da tespit ediliyor. Tam anlamıyla İstanbul patladı diyebiliriz’ ifadelerine yer vermişti. 

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit ise önceki günlerde artışa yönelik yaptığı açıklamada, ‘İstanbul'un vaka artış hızı son 10 günde 5 kat gibi büyük bir hızla gidiyor. Bu da ülke rakamına çok ciddi yansıyor. Diğer illerimizde de benzer bir süreç istemesek de yaşanacak’ demişti. 

VAKA SAYILARI REKOR KIRDI ÖLÜMLER AZALDI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ‘Geçen hafta pandeminin başından bu yana en yüksek Covid-19 vakası kaydedildi’ dedi. Ghebreyesus, PCR testlerinin yapılması sıkıntısından kaynaklanan 9.5 milyon vakadan daha fazlasının da olabileceğini  ifade etti. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamada dünya genelinde Koronavirüs kaynaklı 41 bin 178 kişinin yaşamını yitirdiği ifadelerine yer verildi. DSÖ yetkililerinin daha önce yaptığı açıklamalarında KOVİD-19 vaka sayıları ve ölüm sayıları arasında iki hafta kadar bir fark olabileceğini aktarmıştı. 

DSÖ Genel Direktörü, Omicron varyantının Delta virüsüne oranla virüs kapan kişilerin daha az hastalığa sebep olduğu ifade edilse de bu virüsün ‘hafif’ olarak nitelendirilememesi konusunda uyarı yaptı. DSÖ, ‘Bir önceki varyantlar gibi Omicron da insanları hastanelik ediyor ve öldürüyor. Vaka tsunamisi o kadar büyük ve hızlı ki dünyanın dört bir yanında sağlık sistemlerini boğuyor’ ifadelerini kullandı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal