Bilim insanlarından önemli çalışma: 3D baskıyla göz dokusu oluşturuldu

İnsanların en önemli organlarından göz ile ilgili önemli bir çalışmaya imza atıldı. Bilim insanları görme kaybına sebep olan hastalıkların tespit edilmesi için 3D baskıyla göz dokusu üretti. Detaylar haberimizde...

23.12.2022-17:55 - (Son Güncelleme: 23.12.2022-17:55) Bilim insanlarından önemli çalışma: 3D baskıyla göz dokusu oluşturuldu

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin (NIH) yaptığı açıklamaya göre, ABD’li bilim insanları, görme kaybına sebep olan hastalıkların mekanizmalarının sürecini tespit etmek için 3D yazıcı ile göz dokusu üretti. Göz dokusunun üretimi için hasta kök hücrelerinden de destek alındığı ifade edildi.

Işığa duyarlı bir göz dokusu

Cumhuriyet’in Xinhua’ya dayandırdığı habere göre; ABD Ulusal Göz Enstitüsü'nden araştırma ekibi, dış kan-retina bariyerini oluşturan hücrelerin bir kombinasyonunu - retinanın ışığa duyarlı fotoreseptörlerini destekleyen göz dokusu - yazdırdı.

3D Baskı Göz Dokusu

Sınırsız hastadan üretilen doku kaynağı

Araştırmacılar üç olgunlaşmamış koroidal hücre tipini; kılcal damarların temel bileşenleri olan perisitler ve endotelyal hücreler ve dokulara yapı veren fibroblastları bir hidrojelde birleştirdi.

Araştırmacılar daha sonra jeli biyolojik olarak parçalanabilen bir iskele üzerine bastı. NIH'ye göre günler içinde hücreler olgunlaşarak yoğun bir kılcal ağa dönüşmeye başladı. NIH, tekniğin yaşa bağlı maküler dejenerasyon gibi dejeneratif retinal hastalıkları incelemek için teorik olarak sınırsız miktarda hastadan türetilmiş doku kaynağı sağladığını söyledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal