Bilim insanlarından dikkat çeken keşif: Mars’ta gizli devasa yanardağ tespit edildi

Mars’ta bilim dünyasını sarsacak bir keşif daha yapıldı. Bilim insanları ‘gizlenmiş’ bir yanardağ keşfinde bulundu.

17.03.2024-11:15 - (Son Güncelleme: 17.03.2024-11:15)

Bilim insanları tarafından dikkat çeken bir keşif daha yapıldı. Mars’ta ‘gizlenmiş’ devasa bir yanardağının keşfedildiği ve yanardağda yaşam belirtisi olduğu ortaya çıktı. Keşif bilim dünyasında deprem etkisi yarattı.

Mars’ta gizli devasa yanardağ tespit edildi

AA’da yer alan habere göre; ABD'nin Teksas eyaletinde düzenlenen 55. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı'nda, Mars'ta devasa bir yanardağın keşfedildiği açıklandı. Bilim insanları, bu yanardağın, 50 yılı aşkın bir süredir Mars'ta var olduğundan haberdar olmadıklarını ve bu nedenle "gizli" kaldığını belirtti.

Yaklaşık 450 kilometre genişliğinde ve 9 bin 22 metre yüksekliğinde olduğu bildirilen bu yanardağın, Mars'ın ekvatoruna yakın Tharsis volkanik bölgesinin doğu kısmında yer aldığı ifade edildi. Ayrıca bilim insanları, yanardağın tabanına yakın yerlerde buzul tabakası kalıntıları bulduklarını ve bu keşfin uzayda yaşam belirtilerini aramak için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Bilim insanlarından dikkat çeken keşif: Mars’ta gizli devasa yanardağ tespit edildi

NASA Ames Araştırma Merkezi'nden SETI Enstitüsü ve Mars Enstitüsü uzmanları, Mars'ın derinliklerinde gizlenmiş devasa bir yanardağın keşfi hakkında heyecan verici bir açıklama yaptı. Dr. Pascal Lee liderliğindeki ekip, geçtiğimiz yıl buzul kalıntıları araştırılırken beklenmedik bir keşif yaparak Mars'ta dev bir yanardağın varlığını fark etti.

Araştırmada, bu bulgunun NASA'nın "Mariner 9", "Viking 1 ve 2", Mars Global Surveyor, Mars Odyssey ve Mars Reconnaissance Orbiter misyonlarının yanı sıra Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Mars Express misyonundan gelen verilerle desteklendiği belirtildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal