Bilerek ve kasten oruç bozmanın hükmü nedir? 2022 Diyanet açıkladı

Ramazan ayına son günler kala insanlar oruç tutmayla ilgili kafalarına takılan bazı soruları internet üzerinden araştırmaya devam ediyor. Peki bilinçli olarak oruç bozulmasının hükümleri nelerdir? Orucu bilinçli olarak bozmayla ilgili Diyanet hangi açıklamaları yaptı? Konuyla ilgili tüm detaylar haberimizde.

30.03.2022-23:50 - (Son Güncelleme: 30.03.2022-23:50) Bilerek ve kasten oruç bozmanın hükmü nedir? 2022 Diyanet açıkladı

Bu sene 2 Nisan 2022 tarihinde başlayacak olan Ramazan ayına iki gün kala insanlar oruçla ilgili çeşitli soruları merakla araştırmaya başladı. Orucun bilinçsizce bozulduğu durumların dinen günah olmadığı bilinirken orucun bilinçli olarak bozulmasının hükümlerinin ne olduğu merak ediliyor. Konuyla ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Oruç Bozmanın Hükmü Nedir

Bilinçli olarak oruç bozmanın hükmü ne

Herhangi bir bahane olmadan, orucu bilinçli olarak bozmanın Ramazan'ın hürmetine saygısızlık olacağı ve bunun yanında çok büyük bir günah olduğu biliniyor. Hz. Muhammed (s.a.s) orucu bu şekilde yani bilinçli olarak bozanlan keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir. (Buhâri, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü'l- eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç bozma keffâreti, iki kamerî ay ya da 60 gün aralıksız oruç tutmak olarak bilinir. Bir orucun bozulduğu gün için tutuluyor. Yani Ramazan ayı orucunu bilinçli olarak bozan kişi 61 gün oruç tutmak zorundadır. Oruç tutmaya gücü yetmeyen kişilerin ise 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurması gerekmektedir. Bu yükümlülük yerine getirilirken aynı zamanda kişinin tövbe etmesi ve bozulan orucun da kazasını yerine getirmesi gerekmektedir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262). 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal