Benzin ve motorin fiyatları artacak mı? Brent petrolde yaşanan düşüş sonrası benzin ve motorinde büyük indirim beklentisi!

Brent petrolün varil fiyatı petrol arzının artacağına dair haberlerin çıkmasının ardından yüzde 15 oranında düşüş yaşayarak 130,31 dolardan 110,77 dolar seviyelerine kadar düştü. Petrol fiyatlarında yaşanan bu düşüş sonrası akaryakıt fiyatlarında da büyük bir indirim beklentisi oluştu.

10.03.2022-11:23 - (Son Güncelleme: 10.03.2022-17:09) Benzin ve motorin fiyatları artacak mı? Brent petrolde yaşanan düşüş sonrası benzin ve motorinde büyük indirim beklentisi!

Brent petrol mart ayı başında yine 112-115 dolar çizgisinde seyrediyorken ve dolar 14,30 seviyelerindeyken İstanbul'da akaryakıt istasyonlarında benzin ve motorinin litre fiyatı 17 TL dolaylarındaydı. Gelen zamların pompaya yansıtıldığı gibi düşüşlerin de aynı şekilde yansıtılması halinde benzin ve motorin fiyatlarında indirimin 4 lirayı bulması bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal girişimi nedeniyle petrol fiyatlarında olağan olmayan durumlar görülüyor. Dün brent petrolün varil fiyatı önce 137 dolara çıktıktan bir süre sonra 112 doların altını gördü.

Bu hızlı değişim sebebiyle dün önce benzine 79 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 2 lira 25 kuruş zam gelmişti. ancak EPDK tarafından petrol fiyatlarındaki düşüş sebebiyle bu zamlar akşam saatlerinde geri alındı.

Benzin ve motorinde indirim beklentisi 

Brent petroldeki her yükseliş ardı ardına benzin ve mazotun pompa fiyatlarına yansıtılırken şimdi 112 dolar seviyelerine kadar çekilen petrol fiyatları vatandaşların kafasına büyük bir indirim beklentisini getirdi. 

Brent petrol Mart ayının ilk günlerinde 112-115 dolar seviyelerinde ve dolar 14,30 seviyelerindeyken İstanbul'da akaryakıt istasyonlarında benzin ve motorinin litre fiyatı 17 lira olarak görülüyordu.

4 Lira indirim mi geliyor?

Brent petroldeki yükselişle beraber gelen zamlar sonrası bugün İstanbul'da benzin 20,35 lira olurken, motorin 22,80 lira seviyelerinden alıcı buluyor.

Brent petroldeki yükselişle beraber gelen zamların pompaya yansıtıldığı gibi düşüşlerde de aynı şekilde yansıtılması bekleniyor. Eğer bu durum gerçekleşirse benzin ve motorin fiyatlarında 4 lira indirime gidilebilir.

Bu fiyatlar nasıl hesaplanıyor

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalamasıyla birlikte dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler uyarınca hesaplanıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre ufak farklılıklar gösterebiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal