Belucistan'da Halk İran Rejimine Karşı Ayaklandı

Belucistan'da vatandaş, İran rejiminin ihlallerine karşı eylem gösterileri yapıyor.

24.02.2021-09:29 - (Son Güncelleme: 24.02.2021-09:29) Belucistan'da Halk İran Rejimine Karşı Ayaklandı

İran'ın doğusundaki Belucistan'da vatandaş, İran rejiminin ihlallerine karşı eylem gösterileri yapıyor.

Yerel kaynakların aktardığı habere göre, Belucistan'daki Seravan şehrinde vatandaş, İran'ın Beluç tüccarlara ateş açarak öldürmesine karşı sokakalara çıktı.

Beluç vatandaş, bölgede İran Devrim Muhafızları'na ait bir askeri kampı kuşatırken, valilik binasını bastı. Bazı polis araçları ve İran rejimine ait binalar eylemciler tarafından ateşe verildi.

Bölge kaynakları, Belucistan'da şimdiye kadar tüccarlara yönelik saldırıda ve sonrasında meydana gelen olaylarda yaklaşık 30 Beluç'un hayatını kaybettiğini açıkladı.

İRAN BELUÇ TÜCCARLARA ATEŞ AÇMIŞTI

İran sınır kuvvetlerinin Pakistan sınırı yakınındaki bölgede yakıt ticaretiyle geçimini sağlamayı başaran Beluç tüccarlara açtığı ateşte en az 10 vatandaşın öldüğü, birden çok vatandaşın da yaralandığı söyledi.

Yerel basından edinilen bilgilere göre, Pakistan'a bağlı Panjgur bölgesi yakınlarında meydana gelen olayda İran sınır kuvvetlerinin Beluç tüccarlara hangi sebepten ateş açtığı bilinmiyor. Kaynaklar, İran güçlerinin ayrım gözetmeden tüccarların üzerine ateş açtığı kaydedildi.

Yaşanan olayla ilgili aktarılan görüntülerde, en başta birkaç el silah sesinin duyulduğu, daha sonrasında silah seslerinin sıklaştığı anlaşılıyor.

Yakıt ticareti bölgede riskli iş grupları içinde gösteriliyor. Fakat yaygın olan işsizlik, ve ekonomik kriz pek çok Pakistan asıllı Beluçu bölgede yakıt ticareti yapmaya yönlendiriyor.

Bölgede binlerce vatandaş İran-Pakistan sınır bölgesinde yapmış olduğu yakıt ticareti ile geçimini sağlıyor. Bölgede bu işle uğraşan pek çok vatandaş hem Pakistan hem de İran güçleri tarafından taciz ateşlerine maruz kalabiliyor.

İRAN'IN SÜNNİ BELUÇLARA YÖNELİK POLİTİKASI

İran rejiminin ülkedeki Sünni Beluçlara yönelik izlediği politikalara da bir hayli dikkat çekici bir noktada. Beluç insan hakları aktivistlerinin sızdırdığı bilgilere göre, Aralık 2020 ve Ocak 2021 tarihleri arasında toplamda 19 Beluç, İran rejimince idam edildi. İdam edilen bu mahkumların yaşlarının 25 ile 45 arasında değiştiği, aralarında 70 yaşında bir mahkumun da bulunduğu aktarılmıştı.

İran tarafından idam edilen Beluçların ''suçlu olduklarını itiraf etmeleri için'' işkence gördükleri de aktivistler tarafından aktarılan haberler arasında.

İran ve Pakistan'da yaşamakta olan Sünni Beluçlar, kendilerine yönelik hak ihlallerini duyurabilmek için sosyal ağ üzerinden kamuoyu oluşturmaya çalışıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal