Belçika'dan Flaş Karar: Hükümet Haftada Dört Gün Çalışma Kararı Aldı!

Belçika’da hükümet, isteyen çalışanların haftada dört gün çalışmasına olanak tanıyan reform paketini onayladı. Alınan kararla, çalışanların mesai saatleri dışında e-posta ve mesajları da görmezden gelebilecekleri belirtildi. İşte detaylar...

16.02.2022-16:40 - (Son Güncelleme: 16.02.2022-16:43) Belçika'dan Flaş Karar: Hükümet Haftada Dört Gün Çalışma Kararı Aldı!

Belçika’da hükümet ülkede çok konuşulan bir karara imza attı. Çalışanların günü katı bir işgücü piyasasına esneklik getirmeyi amaçlayan yeni bir anlaşmayı kabul etmesinden sonra haftada dört gün çalışabileceğini duyurdu.

Belçika'daki yedi partili koalisyon hükümetinin anlaşmaya varmasının sonucu ardından konuşma düzenleyen Başbakan Alexander De Croo, corona virüs pandemisinin insanları daha esnek çalışmaya, özel ve çalışma hayatlarını birleştirmeye zorladığını dile getirirken, 'Bu durum yeni çalışma yöntemlerine yol açtı' açıklamasında bulundu. 

Alınan bu kararla birlikte çalışanların mesai saatleri dışında e-posta ve mesajları da görmezden gelebileceklerine karar verildiği açıklandı.


GÜNDE EN FAZLA 8 SAAT YERİNE 10 SAATE KADAR ÇALIŞABİLECEKLER

Hükümet kanadından yapılan açıklamada, isteyen işçilerin, aynı ücrete haftada bir gün daha az çalışmak üzere, sendikaların kabul etmesi halinde günde en fazla 8 saat yerine 10 saate kadar çalışabilecekleri dile getirildi.

Kararla birlikte, Belçikalıların bir hafta boyunca daha fazla ve bir sonraki haftadan daha az çalışmayı seçebilecekleri vurgulanırken, bunun da örneğin ortak ebeveynlik gibi durumlarda, insanların iş-özel hayatlarını daha iyi yönetmelerine olanak tanıyacağı vurgulandı.

İNGİLTERE DE DÖRT GÜN PLANINI AÇIKLAMIŞTI

Kısa süre önce İngiltere de, dört günlük çalışma haftası deneme planlarını açıklamıştı. Teknoloji şirketi Panasonic yakın zamanda çalışanlar için isteğe bağlı dört günlük bir çalışma haftası başlatmıştı.

İzlanda'da da 2015'ten 2019'a kadar süren araştırmada, çalışanların dört gün çalıştıklarında beş güne kıyasla daha mutlu, daha sağlıklı ve daha üretken olduklarını gösteren bir deneme gerçekleştirmişti.

HAFTADA 4 GÜN ÇALIŞMAK VERİMLİLİĞİ ARTIRIR MI?

Yapılan çalışma ve deneyler hafta sonu tatilinin üç güne çıkartılmasının verimliliği arttırdığı, çalışanların motivasyonunu yükselttiği ve tükenmişlik sendromunu azalttığını ortaya koyuyor.

Yeni Zelandalı Perpetual Guardians şirketi bu uygulamanın öncülerinden. Sene başından itibaren hafta sonu tatilini üç güne çıkaran şirketin yöneticisi uygulamanın başarılı sonuçlar verdiğini açıkladı. 230 çalışanı olan şirkette tüm personelin dahil olduğu sekiz haftalık deneyde stres seviyesi, iş-yaşam dengesi ve şirkete bağlılık gibi göstergelerin önemli ölçüde iyileştiği görüldü. Dört gün iş başı yapılan şirkette verimliliğinin ise değişmediği gözlemlendi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal