Bedelli askerlikte temel eğitim kalkacak mı? 2024 bedelli askerlik kışla şartı olacak mı? Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’den bedelli askerlik açıklaması

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, son dönemde ortaya çıkan bedelli askerlikte kışla şartının kaldırılacağına yönelik olarak bir açıklamada bulundu. Bedelli askerlik yapacak olanlar Bakan Güler’in açıklamalarını merak ediyor. Peki Bedelli askerlikte temel eğitim kalkacak mı? 2024 bedelli askerlik kışla şartı olacak mı? İşte tüm detaylar…

04.03.2024-12:47 - (Son Güncelleme: 04.03.2024-12:47)

Askerlik görevini bedelli askerlik yöntemiyle yerine getirmesi gerekenlerin belirli bir maddi karşılık ödemesi ve kışla içerisinde yaklaşık 1 ay eğitim alması gerekiyor. Ancak son dönemde bu eğitimin kalkacağına yönelik iddialar ortalığı karıştırdı. Konu hakkında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’den açıklama geldi. Peki Bedelli askerlikte temel eğitim kalkacak mı? 2024 bedelli askerlik kışla şartı olacak mı?

2024 bedelli askerlik kışla şartı kalkacak mı?

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun, bedelli askerlikte kışla şartının kaldırılıp kaldırılmayacağına dair yazılı soru önergesine yanıt verdi. Güler, Askeralma Kanunu'nun 9. maddesi gereğince bedelli askerliğe tabi olanların temel eğitim süresinin bir ay olduğunu belirterek, "Bakanlığımızın, temel askerlik eğitiminin kaldırılmasına yönelik çalışması bulunmamaktadır." açıklamasını yaptı.

Bedelli askerlikte temel eğitim kalkacak mı? 2024 bedelli askerlik kışla şartı olacak mı? Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’den bedelli askerlik açıklaması

Bedelli askerlik nedir, kimler başvurabilir?

Bedelli askerlik, belirli şartları sağlayan bireylerin, senelik belirlenen ücreti ödeyerek kısa süreli askerlik hizmetini tamamladıkları bir sistemdir. Bu alternatif, zorunlu askerlik hizmeti yerine daha kısa bir süre içinde askerlik görevini yerine getirmek isteyenler için sunulan bir seçenektir. Ancak, bu alternatifin değerlendirilebilmesi için birtakım şartlar bulunmaktadır. Askeralma Kanunu'nda belirtilen bedelli askerlik müracaat şartları şu şekildedir:

- Başvuruda bulunan kişiler, askerlik çağına girmiş olmalı, ancak herhangi bir yaş sınırlaması olmadan askerlik hizmetine başlamamış olmalıdır.

- Sağlık muayeneleri tamamlanmalı ve "Askerliğe elverişli" kararı alınmalıdır.

- Bedelli askerlik müracaat tarihinden itibaren belirlenen süre içinde bedelli askerlik ücreti ödenmelidir.

Tüm bu şartlar yerine getirildiğinde, bireyler bedelli askerlik için başvuruda bulunabilir ve kura ile sınıflandırma sürecine katılabilirler. Başvuru sürecinde herhangi bir eksiklik ya da hata olmaması durumunda, bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak mümkündür.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal