Bebeklerde Görülen Eğri Boyun Hastalığı Nedir?

Boyunda eğriliği oluşturabilecek birçok hastalık bulunmasının yanı sıra tortikollis denilince akla ilk gelen bebeklerde görülen durumdur.

18.09.2021-11:39 - (Son Güncelleme: 18.09.2021-11:39)

Boyunda eğriliği oluşturabilecek birçok hastalık bulunmasının yanı sıra tortikollis denilince akla ilk gelen bebeklerde görülen durumdur. Belirtiler arasında yakınma, boynun sağ ya da sol tarafında uzanan kaslar üzerinde bir şişlik bulunması, boynun tutulan tarafa doğru eğriliği olması ve aynı taraf yüzün diğer kısma göre kısmen küçük olduğunun fark edilmesidir.

Bazen anneler bebeğinin hep aynı tarafa dönerek yattığını belirtir. Bu duruma tüm doğumların % 0.4’ünde rastlanmaktadır. Doğumdan yaklaşık olarak 2-3 hafta sonra belirmeye başlar. Şişlik 1-3 cm boyutlarda olup hastaların %2-8’inde iki taraflıdır. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Doğum travmasının anne karnındaki duruş pozisyonuna bağlı olduğu açıklamaları tüm hastalarda geçerli değildir. Etkilenen kasta şişlik, sertleşme ve kas kısalığı ortaya çıkmaktadır.

TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR?

İlk olarak, bu bölgede ameliyatsız tedavi denenir. Bu tedavide boyun egzersizleri, yüzün her iki omuz hizasına kadar döndürülmesi ile yaptırılan pasif egzersizden oluşmaktadır. Bu egzersizler her gün ve yoğun olarak bir fizyoterapist eşliğinde yapılmalıdır.

Egzersizler, eksiksiz yapılması sağlanmalıdır. Hastalar 1 daha sonraları 2 aylık aralarla kontrol edilir. Uygulanan tedaviden sonra hastada tam düzelme sağlanır. Cerrahi tedaviye olağan dışı durumlarda gerek kalır.

Cerrahi tedavi uygun yapılmayan konservatif tedavi sonucunda kısa kas ve ilerleyici yüz asimetrisi gelişen ve bir yaşını geçmiş hastalarda 12-15 aylıkken uygulanır. Hiç tedavi uygulanmamış ve bir yaşın üstünde olan ilk kez doktora başvuran hastalarda cerrahi tedavi daha uygundur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal