BDDK’nın taşıt kredisi kararı piyasaları hareketlendirdi: Sıfır ve ikinci el otomobilde son durum ne?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) taşıt kredisi sınırlarıyla ilgili aldığı kararın otomobil piyasasında nasıl bir etki yarattığı merak ediliyor. Elektrikli araçlar için geçerli olacağı belirtilen karar hakkında uzman isimden dikkat çeken yorumlar geldi. İşte detaylar…

24.03.2024-09:55 - (Son Güncelleme: 24.03.2024-09:55)

BDDK’nın taşıt kredisiyle ilgili aldığı kararın araç piyasasında hareketliliğe yol açması bekleniyor. Taşıt kredilerinin sınır ve vadelerinde düzenlemeye giden BDDK, 1 milyon 600 bin TL’lik araçların kredilerindeki vade sınırını 48 ay olarak belirlemişti. Ekonomi uzmanı Muhammet Bayram ise yeni kararın otomobil piyasasında yaratabileceği etkiler hakkında konuştu.

Sıfır ve ikinci el otomobilde son durum ne?

Milliyet’e açıklamalarda bulunan Bayram, şu sözlere yer verdi:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) son almış olduğu kararla taşıt kredilerine bir skala getirildi. Buna göre daha fazla tutarlı bir araç alacaksanız, daha düşük bir kredi taksitlendirmesi yapılacak. Burada asıl amaç, vatandaşın kredi çekerek enflasyona sebebiyet vermemesi diyebiliriz."

BDDK’nın taşıt kredisi kararı piyasaları hareketlendirdi: Sıfır ve ikinci el otomobilde son durum ne?

Araç almak artık daha maliyetli

Faiz oranları yükseldi ve bu faiz oranları ile yeni bir araç almak maliyetli hale geldi. Son yapılan düzenleme ile birlikte bankalardan kredi almak zorlaştı diyebiliriz. İkinci el taşıt kredileri ve sıfır araçlarda bir daralma bekleyebiliriz.

Zaten enflasyonist ortamda yapılması amaçlanan husus da budur. Burada amacın satışları daha fazla artırmadan enflasyonu dizginlemek olduğunu diyebiliriz.

Bankalarda taşıt kredileri ile ilgili bir sınırlama söz konusuydu. Kredi genişlemesine ilişkin bir husus vardı. İhtiyaç ve tüketici kredilerinde aylık kredi büyüme sınırı düşürülmüş, taşıt kredilerine ise dokunulmamıştı. Taşıt kredilerine BDDK tarafından yeni bir düzenleme gelmiş oldu.

Yeni düzenleme ile birlikte bankalar daha yüksek limitli kredi veremiyor. Daha yüksek kredi limitiniz varsa daha düşük bir kredi vadeniz olacak. Ne kadar yüksek tutarlı bir araç alacaksanız taksitleriniz o kadar düşecek diyebiliriz."

Konut kredilerinde düzenleme olur mu?

"Konut kredileri ile ilgili herhangi bir düzenleme gelmedi. Son aylarda konut satışları yükselmişti. Ben konut kredilerini daraltıcı bir düzenleme gelmesini beklemiyorum."

"Daha öncesinde ikinci evini alacaklara ilişkin bir düzenleme yapılacağı söylenmişti. Şu anda asıl amacın enflasyonu dizginlemek olduğu için BDDK tarafından taşıt kredilerine ilişkin bir düzenleme geldi. Düzenleme ile birlikte enflasyonla mücadele daha geniş ve kapsamlı bir şekilde yapılacaktır diyebiliriz.”


Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal