'Bana Bu Kadar Uyku Yetiyor' Cümlesi Tarihe Karışabilir

Uyuduğumuz sürecin yettiğini düşünürüz aslında uyku kalitemizi bilmiyoruz.Kalitesiz ve yetersiz uyku hiperaktifliğe sebep olabiliyor. Artık kan testiyle de ölçülebilecek olan uyku kalitesi hakkında ufak bilgileri derledik.

30.01.2020-13:23 - (Son Güncelleme: 30.01.2020-14:17)

Bazı çocuklar, doğuştan iyi uykuculardır. Bazılarını ise eğitmek gerekir.Çünkü uyku kalitesi önemli bir konudur.

Hiperaktif Çocuğun Nedeni Az Uyku Olabilir

İtalyan bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre yeterince uyumayan çocuklarda genetik özelliklerin bile etkilendiğini ortaya koydular.Bu araştırmada ayrıca çocuğun yeterince uyuyup uyumadığını ve uyku kalitesini anlamak için kan testi geliştirildi.

İyi Bir Uykunun Faydaları Nelerdir?

Cep telefonları, tabletler ve sanal dünya çocukların uykusundan çalıyor.Uyku sırasında vücut faydalı bir süreçten geçiyor.Bir çeşit yenilenme diye düşünebiliriz.Uyku sırasında:

  • Büyüme ve gelişme için önemli hormonlar salınır
  • Kaslara kan akışı artar
  • Enerji geri kazanılır
  • Eksilen kimyasallar geri kazanılır
  • Vücut yorgunluğunu atar
  • Öğrenilen bilgilerin kalıcılığı artar

KaLitesiz Uyku Ne Yapıyor?

İyi uyumayan çocuklar tempoya ayak uydurabilmek için adrenalin hormonu salgılarlar.Bu sebepten hiperaktif ve sinirli bir yapıya sahip oluyorlar.Bu durumun sıklaşması sonucunda hormonal düzen bozuluyor.Yeterince uyuyan çocuklar daha sakin,uyumlu oluyor ve bunun yanı sıra iyi uykunun zeka seviyesini etkilediğini de belirtelim.Az uyuyan çocuklarda;

  • Bağışıklık zayıflar
  • Ders başarısı düşer
  • Kalp hastalıklarına yakalanma ve diyabet olma daha sık görülüyor
  • Sinirlilik hali görülmekte

Uyku Yeterliliğini Ölçen Kan Testi Nasıl Çalışıyor?

Uyku süresi ve kalitesi sosyal çevrenin yanı sıra biraz da genetiktir.Genetikten daha çok yaşam tarzı da vücudumuzun sağlığının şekillenmesinde büyük rol oynar.MikroRNA'lar kontrol edildikten sonra durumuna göre yaşam tarzını şekillendirip sağlıklı seviyelere çıkarabiliriz.

Çocuğumuzu Uykuya Nasıl Hazırlamalıyız?

Bilgisayar,cep telefonları ile fazla haşır neşir olan çocuklara bir kota konulmalı.Çünkü bu cihazların yaydığı mavi ışık çocukların uykusunu kaçırmak için birebir olduğu gibi uyku bozukluğuna ve kabus görmesine neden oluyor.Uyumadan en az 3 saat önce teknolojik aletlerle olan bağını koparmalıyız.

İtalyan,Yunan ve İspanyol kültürlerinde 'siesta' biz de ise şekerleme olarak geçen bir kavram var:Öğle uykusu.Çalışan insanlar için zor olan bu durum.Çocuklar için olanaklı bir durumdur.Çocukların dikkatini arttırırken, gelişimi üzerinde de yararı vardır.Çocuğunuz sabah erken kalkıp öğlen eve geliyorsa ödev veya başka aktivite yaptırmadan önce kısa bir şekerleme yapabilir.Uyku düzeni gelişim için önemli bir konudur.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal